tisdag 24 oktober 2017

Febernedsättande gravid

Om du behandlas för en sjukdom och blir gravid. Vissa sjukdomar gör att du måste ta läkemedel regelbundet under en längre tid. Det gäller till exempel depression, epilepsi eller diabetes.


Det är viktigt att du inte avslutar din behandling eller ändrar dosen på egen hand om du blir gravid , utan tar kontakt med din läkare. När du är gravid är det viktigt att du alltid berättar det när du har kontakt med vårdpersonal eller köper receptfri medicin på apoteket. Nästan alla läkemedel passerar över till moderkakan och kan påverka barnet, även om långt ifrån alla är skadliga.

Du bör också vara försiktig med naturpreparat under den här tiden. Paracetamol anses säkert för gravida kvinnor, och kan användas på några villkor. Experterna är överens i allmänhet att bland den befintliga febernedsättande det är bäst för gravida kvinnor, men även med långvarig användning av paracetamol kan leda till oönskade konsekvenser. Gravida kvinnor ska inte använda Treo under de tre sista månaderna av graviditeten.


Intag av Treo ska undvikas av kvinnor som planerar graviditet eller är gravida. Behandling under någon del av graviditeten skall endast ske efter läkares ordination. Däremot kan de immunreaktioner som framkallas av en infektion medföra en extra stress för fostret.


Gravida som får hög feber av någon orsak, inklusive influensa, rekommenderas därför att ta febernedsättande medicin med paracetamol (typ Alvedon eller Panodil) för att minska påverkan på fostret. De receptfria värkmedicinerna har även en febernedsättande effekt och kan användas om du har hög feber i samband med en infektion, till exempel när du har influensa.

Ny forskning visar att det finns ett samband mellan intag av det smärtstillande och febernedsättande läkemedlet paracetamol under tidig graviditet och ökad risk för språkförsening. Sedan nio månader tillbaka har du successivt vant dig vid att vara gravid och det kan hända att det känns lite konstigt just nu, – både fysiskt och psykiskt. Nu behöver kroppen läka och det är extra viktigt att ta hand om sig själv. Därefter kan du börja tänka på att komma i form.


Den här tjänsten tillhandahåller bedömningar av eventuell fosterpåverkan, när en gravid kvinna använder olika läkemedel. Du kan söka på ett läkemedels produktnamn, ingående substans eller ATC-kod. När det två första bokstäverna skrivs in i sökfältet kommer det att presenteras förslag på dokument.


Mer i kategorin Gravid Gravid och influensa. Som gravid så känner man sig extra utsatt i och med att man längre är ensam att insjukna. Man ska absolut ta febernedsättande medel, då det förbättrar allmäntillståndet. Gå inte på tramset med att stå ut. Orkar du mer, känner du dig piggare!


Det är inget farligt, och det gör varken till eller från i utläkandet av sjukdomen. Lördag, söndag och måndag var jag sängliggande och kände mig febrig. Hade ont i halsen, hostade slem och var väldigt snuvig.


Eftersom jag är gravid vågade jag inte ta så mycket febernedsättande så jag tog nog två tabletter paracetamol under dessa dagar. Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. Min åring har rejäl förkylning och feber, han fick en supp men hann bli ritktigt brännhet igen innan jag kunde ge nästa dos.

Febernedsättande - vinäger? Maken har en jobbarkompis som är utbildad läkare (dock ej i Sverige) och som tipsade om att badda panna, hand- och fotleder med kallt vatten med lite vinäger i för att sänka. Hur länge efter att man tagit febernedsättande (Panodil) tror ni att man kan räkna med att man har sin naturliga temp igen så att säga?


Svenska rekommendationer för användning av paracetamol till barn (Fakta 1) följer dessa principer. Råden till gravida (Fakta 2) är också kloka, men gynekologer bör överväga att stryka meningen Stiger febern bör du ta febernedsättande. Tyvärr finns inga alternativa smärtstillande läkemedel som är klart säkrare än paracetamol.


Om du har feber ska du ta febernedsättande medicin. Om du skaffar receptfria preparat, t ex mot förkylning eller tillfällig huvudvärk, fråga då på apoteket eller din barnmorska vilken som är bäst när man är gravid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg