onsdag 11 oktober 2017

Huggorm gift

Produkten som Skrämmer Bort Orm. Gift från en huggorm bryter ner vävnaden. Smärtan löper genom benet. Du tittar förskräckt ner och ser en huggorm i den stövel du har försökt sticka ner foten i. Reaktionen efter huggormsbett.


Giftet är hemorragiskt och nekrotiserande men inte neurotoxiskt.

Huggormsgift kan orsaka uttalade fokala nekroser med blåsbildningar, särskilt i fingrar och tår men reaktionen inskränker sig oftast till måttlig rodnad och svullnad och ett karaktäristiskt bettmärke. Enstaka exemplar om cirka 100. Klass: Reptilia Ordning: Squamata Underordning: Serpentes Familj: Viperidae Släkte: Vipera Art: berus. Huggormarna lämnar vinterboningen i mars-april.


De är oftast slöa, hugger inte gärna och intar. Huggormsbett gör oftast ont och visar sig som två små prickar bredvid varandra på huden med 6-millimeters mellanrum. Det är vanligt att det uppstår en.


Huggormsgift har en komponent som har en cardiotoxisk effekt, alltså påverkar hjärtat. Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.

Här nedan hittar du frågor och svar om våra svenska arter av ormar. En del huggormar är grå, andra är svarta eller bruna. Det finns djur som har svårt att bli riktigt älskade av alla, huggormen är ett sådant djur.


Svensk huggorm , hur giftig? Man kan aldrig veta om man är överkänslig, en överkänslighet som ökar för varje gång man får giftet i sig (alltså, man kan aldrig säga att man inte är känslig bara för att man klarat sig en gång). Världens farligaste ormar ligger på lur i Indiens knähöga snår, på Afrikas sandiga vidder och i Sydamerikas regnskog. Giftormarna kan var ovanligt aggressiva.


Varje år inträffar uppskattningsvis ca 3bett av huggorm (Vipera berus, Figur 1) i Sverige. De flesta bitna kommer i något skede i kontakt med sjukvården. Et hoggormbitt kan føre til alt fra ingen reaksjon til alvorlig forgiftning. Så såg du inga fäckar är det nog en huggorm.


En vanlig missuppfattning i Sverige är, att om en orm är svart, måste det vara en snok. Russells huggorm (Daboia russelii), är en huggorm som lever i Asien och som placeras i släktet Daboia. Utbredningsområdet sträcker sig över hela den indiska. Hoggorm eller huggorm (Vipera berus) er en av mer enn 2arter i hoggormfamilien, men den eneste som lever fritt i Nord-Europa.


Så påverkar huggormens gift. Huggormen är den enda giftorm som förekommer vilt i Skandinavien. I regel bits hundar i nosen när de nosar på ormen eller i framtassarna när de försöker hålla fast ormen, katter bits i regel i framtassarna när de slår efter ormen.

Katter är mer motståndskraftiga mot huggormsgift än vad hundar är. Vad ska du göra om du misstänker att ditt djur blivit huggormsbiten? Här finns råd och information om giftiga djur. Vi använder cookies för att förbättra och anpassa ditt besök på vår webbplats. Huggormsgift kan ibland förorsaka en anafylaktisk (allergisk) reaktion, med svullnad av svalget och andnöd som följd.


En allergisk reaktion efter ett huggormsbett uppkommer snabbt och kräver ambulanstransport och nödåtgärder. Om man råkar ha en adrenalinpenna till hands ska den användas. Behandlingen är understödjande och symptomatisk (t.ex. kortison, antihistamin, adrenalin och intravenös vätsketerapi).


I allvarliga fall kan eventuellt antiserum mot huggormsgift ges. Det finns två godkända antidot mot Huggormsgift Venom, Ena är Vipera-tab, andra är Zagreb vipera antidot. Båda fungerar som antikroppar mot Huggormsbett.


Anbefalingen beskriver kun hovedtrekk ved forgiftning og behandling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg