onsdag 25 oktober 2017

Sambors arvsrätt

Sambors arvsrätt

Vi reder ut begreppen om arvsrätt. Viktigt att ha koll för dig som sambo. Skriv testamente enkelt online! För att sambos ska få ärva varandra måste de skriva ett testamente till förmån för varandra. Testamente är en rättshandling.


Den som upprättar ett testamente kan själv bestämma vem som ska ärva och vad den personen ska ärva. Något som väldigt många lever i okunskap om är sambors arvsrätt , eller snarare icke- arvsrätt. Enligt ärvdabalken, som reglerar den svenska arvsrätten , ärver sambor inte varandra.


När en sambo avlider har den kvarlevande sambon således inte någon rätt till arv från den avlidne sambon. Huvudregeln i svensk arvsrätt är att sambor inte ärver varandra utan det är makar, bröstarvingar (barn eller barnbarn), syskon och föräldrar som har arvsrätt vilket regleras i ÄB. Vill man att sambo ska ärva måste man upprätta ett testamente. LiseLotte Olsson (v) till justitieminister Beatrice Ask (m) Allt fler människor lever i dag som sambor. I dag är cirka en tredjedel av alla sammanlevande par sambor.


I Sverige har sambor ingen legal arvsrätt. Eftersom det bara är gemensam bostad och bohag som omfattas av bodelningen så är det därför viktigt att ha rett ut vad som tillhör vem innan en eventuell bodelning. Vad händer om den efterlevande sambon inte vill göra en bodelning?


Om bodelning inte sker ska din. Rätten till arv har genom tiderna främst baserats på blodsband men även senare motiverats av sociala och ekonomiska band mellan en avliden och dess arvingar. Det ansågs att den efterlevande maken hade en skyddsvärd ställning på grund av det starka sociala och ekonomiska band som skapas mellan makar. Så här fungerar arvsrätten för dig som sambo.


Det spelar ingen roll hur länge ni varit tillsammans eller att ni har gemensamma barn. Som sambo har du endast rätt till halva värdet av all samboegendom. Arvet efter din sambo fördelas därefter enligt arvsförordningen om inget testamente är skrivet. Min pappa blev sambo med en kvinna för ca sju år sedan.


Hon flyttade då in i ett hus på marken som mina farföräldrar ägde (min pappas mamma). Både ditt och din sambos gemensamma barn och dina andra två barn kommer ärva med lika stor arvsrätt. Sambor ärver inte varandra.


Sambors arvsrätt

Sammanfattning och rekommendation: Såsom det ser ut idag kommer dina tre barn att ärva dig med lika stor arvsrätt. Din sambo kommer däremot inte ärva dig då sambors inte ärver varandra. Din fråga rör sambors arvsrätt. Det stämmer att ni som sambor inte har någon inbördes arvsrätt , vilket innebär att barnen ärver direkt om ni inte har ett inbördes testamente.


På Juridiska Dokument kan ni ladda ner ett testamente som är speciellt upprättat med er situation i åtanke. Uppsatsen fokuserar därför endast på de materiella skillnaderna mellan efterlevande makes arvsrätt , laglottens utformning och sambors arvsrätt. Vi anser att sambor bör skyddas på samma sätt som äkta makar i händelse av dödsfall och att lagen därmed ändras så att det införs arvsrätt mellan sambor. Regeringen bör därför återkomma till riksdagen med lagförslag som innebär att det införs arvsrätt mellan sambor. Det finns ingen arvsrätt för den kvarvarande sambon från den avlidne.


Detta bör riksdagen begära.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg