torsdag 22 september 2016

Ljus klädsel begravning kvinna

Vi har Ljus och världens bästa varumärken till rätt pris. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Lite längre ner på sidan går vi igenom färgvalet vid vanligt förekommande klädkoder såsom ljus klädsel och valfri klädsel. Vi förklarar även vilka färger som är mest passande när anhöriga inte har angivit en specifik klädkod.


Vad innebär det egentligen när det står ” ljus klädsel ” på inbjudningskortet eller i dödsannonsen?

Välj rätt klädsel vid begravningen. Och särskilt om man aldrig har varit på en begravning förut, är det lätt att känna sig lite osäker. Läs mer om begravningsklädsel här och ta kontakt med oss om du har några frågor. Välkommen till Fonus – Sveriges mest anlitade begravningsbyrå. Ljus eller valfri klädsel vid begravning.


Mannen liksom kvinnan bär vid ljus eller valfri klädsel det som man finner lämpligt, men det rekommenderas kostym för mannen och dräkt eller klänning för kvinnan. Vad gäller färger är det helt valfritt, även rött är accepterat. Vi försöker informera om svårigheterna med denna typen av klädko eftersom många vill klä sig fint i kostym men inte äger en ljus kostym.

Ljus klädsel är alltså ingen strikt klädko utan begravningsgästerna bär en lite mindre formell klädsel och tar på sig det de tycker passar, med undantag av alltför iögonenfallande kläder. Kostym för honom och dräkt eller klänning är ändå att rekommendera även vid ljus begravning. Det är så jag själv också tolkar Ljus klädsel.


Skrivs ljus klädsel kan det innebära att gäster på begravningen känner sig obekväma då de föredrar mörk sådan. Trots friheten, så undvik bara ben, djupa urringningar eller kläder utan ärm. Valfri klädsel kan ibland vara att föredra som angivelse om kläder framför ljus klädsel. Naturligtvis kommer man inte klädd i skrikiga färger såsom rött, gult etc eller i festkläder.


Djupa urringningar, korta kjolar, bara ben, ärmlösa kläder, smycken av festkaraktär, avklippta jeans etc. De anhöriga vill förmodligen minska den mörka tonen vid begravningen. Grå eller svarta strumpor, matta tyger samt långärmat gäller för traditionell klädsel. Kvinnor ska inte ha alltför höga klackar, och gärna svarta handskar. Påbjuds valfri klädsel går det bra med vilken diskret färg som helst, även svart.


Om ljus klädsel önskas vill de anhöriga undvika det mörka intrycket. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris livsmedel. Vad ska du tänka på när du ska välja kläder för en begravning ?

Vi ger er tips för lämplig klädsel vid en begravning. Frack till begravning , med svart väst och svarta skjortknappar samt vit slät rosett var vanligt förr. I dag används inte frackklädseln ens vid kungliga begravningar. Mörk klädsel : Mannen bär mörk kostym. Klädkoder mörk eller ljus.


Kvinnan bär dräkt, kjol, klänning, eller kostym i en eller flera mörka färger. Särskilt vid en begravning känner många det betydelsefullt att klädseln är rätt. Ljus klädsel till en begravning innebär att de anhöriga ber begravningsgästerna avstå från mörka kläder. Därför klär man sig i valfri färg men avstår från knallrött och neongrönt och andra extra glada färger. Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar.


Men även när det inte finns några uttalade krav om klädsel , kan det kännas bra att klä upp sig. Det vanligaste idag för män är mörk kostym (kavaj). Ska du vara formell hade hon helt rätt, men så noga med klädseln är vi inte på en begravning idag. Självklart ska du inte komma i en glittrig, festbetonad sandalett, men en mörk diskret sådan fungerar alldeles utmärkt.


Ljus klädsel betyder fortfarande diskret och satsa på ljusblå eller ljusrosa, beige eller ljust grå utstyrsel. Vitt är ingen bra idé. Om det är valfri klädsel betyder det att du kan komma i antingen ljusa eller mörka kläder men fortfarande gäller punkt och där. Det betyder inte helt valfri klädsel.


Vid ljus klädsel tar man det som man själv finner lämpligt. Om det står ”klassisk klädsel ”, eller att det inte står någonting, så betyder det att du som man ska ha på dig svart kostym med vit skjorta och svart slips samt svarta skor. Det finns en tro om att rött är syndens färg som orsakar att man ibland både vid begravning och bröllop ska undvika rött. Du som kvinna ska ha på dig svart klänning eller dräkt samt svarta skor och eventuellt en svart hatt.


Vid klädkoden ljus klädsel frångås med andra ord den väletablerade traditionen gällande slipsfärg vid begravning. Om man inte ska bära en svart slips vid klädkoden ljus klädsel , vilken slipsfärg bör man då välja? Den manliga begravningsgäst som bär kostym vid begravningen bör bära en slips i en ljusare kulör, exakt vilken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg