onsdag 14 september 2016

Kurdisk dikt

Här är det några dikter som min vän Anna Råberg och jag översatte från kurdiska. De tillhör den kurdiske diktaren Kemal Burkay. Jag hoppas att läsarna i din hemsida skall tycka om dem. Med vänlig hälsning, Haluk Öztürk ( kurdisk modersmålslärare).


Bokstävernas skönhet, som pärlor. Kurdisk litteratur i utlandet.

På översättning till svenska finns några kurdiska diktsamlingar. Det finns två kurdiska huvuddialekter som båda tillhör den iranska språkgrenen, vilket i sin tur är en undergruppering till det indoeuropeiska språkträdet. En hilsen fra moren til Kamuran, som bor i Sirnak. This video is unavailable. Det finns även kritiska rader om de splittrade och försvagade kurdiska politiska partiernas fatala misstag när det gäller deras oförmögenhet att ena det kurdiska folket i frihetskampen.


Här söker du efter böcker och andra medier. Du kan också söka efter bibliotek, evenemang och övrig information om Stockholms stadsbibliotek. På sjuttiotalet hade Musa Anter skrivit en dikt på kurdiska och därför ville man lyncha och avrätta honom.

Kemal Burkay är en kurdisk diktare och politiker som har bott i Sverige i mer än år. Hans politiska parti är förbjudet i. Ett urval av Burkays dikter. Stora glasögon, välkammat hår, välansad mustasch. En axelremsväska med böcker och tobak till pipan. Dikterna spelades in på det traditionsenliga viset, där traditionell kurdisk musik spelas samtidigt som dikten läses upp.


Mastura Ardalani, Zhawen Shalli, Dlsoz Hama, Simin Chaychi. Efter att ha lyssnat på de fyra dikterna , skriv en kritisk text om dessa som om du pratade om dessa till en nära vän. Bekas med i den kurdiska befrielserörelsen. Irak och var senare dess sekreterare.


Aldrig rört en kurdisk tjej. Glosbe, online ordbok, gratis. Bla milions ord og uttrykk på alle språk. En dikt , som det publiceras delar av i Nya Wermlands-Tidningen har orsakat att en kurdisk poet bosatt i Värmland har blivit dödshotad av islamister i Irak.


Han är tydligen feminist den här kurden och tycker att kvinnan står över Gud nästan. Lite sexfixerad tycker jag. Och dikten är inte i världsklass.

Dei kurdiske språka er i slekt med persisk, og dei høyrer til den indoeuropeiske språkfamilien, til liks med norsk og dei fleste andre språka i Europa. Merk at kurdisk ikkje er i slekt med tyrkisk. Nokre kurdiske ord kan vi kanskje kjenne att, til dømes kurmandsji nû ‘ny’ og sorani bira ‘bror’.


Stikk ikke din finger inn i alle hull, det kan være slanger i dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg