torsdag 15 september 2016

Ansöka om tjänstepension

Få mer i pension med Folksam LO Pension. Läs om hur du byter till oss här. Vårt jobb är att se till att du som medlem från en schysst tjänstepension. Vi värnar om din framtid.


Din tjänstepension i trygga händer.

Vi tipsar dig gällande pension. Vad sätter din arbetsgivare in? Det här får du i pension. Behöver du hjälp eller goda råd? Hör av dig till oss på Kundservice.


Välj rätt tjänstepension för ditt företag. Kontakta oss så berättar vi mer. Teckna en tjänstepension hos Avanza.

Tjänstepensionen består av tre delar. Vissa av delarna måste du ansöka om och vissa får du automatiskt. Så här ansöker du om tjänstepension. Ansök om tjänstepension.


Frågor och svar om att ansöka om pension, ändra pensionsuttag och välja försäkringsform för premiepensionen. Du som är anställd har ofta rätt till tjänstepension. Läs mer om tjänstepension ! Vill du jobba fram tills dess att du fyller år har du rätt att göra det, men om din ekonomi tillåter kanske du väljer gå i pension tidigare. Utbetalningarna från Avtalspension SAF-LO börjar normalt när du fyller år.


Du kan välja att ta ut tjänstepensionen redan från års ålder eller vänta till efter år. Precis som den allmänna pensionen och eget privat pensionssparande är tjänstepensionen mycket viktig. Utöver tjänstepension och eventuellt privat pensionssparande får du allmän pension från staten. Den kan du börja ta ut när du fyllt år. Du ansöker hos Pensionsmyndigheten.


Om du bor i Sverige är det lagom att lämna in ansökan 2–månader innan du vill få ut pensionen. Så länge du är anställd sköter tjänstepensionen sig självt. Eller i varje fall nästan, vi tar hand om den åt dig.

Vår uppgift är att se till att du och alla andra kommun- och regionanställda får en så trygg och bra pension som möjligt. Många förmåner i din tjänstepension - KAP-KL. Om du jobbar inom kommun, region eller statligt så finns det alltid tjänstepension. Hos privata arbetsgivare är det däremot inte lika självklart. Därför är tjänstepensionen så viktig.


Om du inte har tjänstepension kommer du bara att få allmän pension från staten. Vi berättar om hur du ansöker om tjänstepensionen från statlig anställning. Videon vänder sig till dig som är statligt anställd eller har varit statligt anställd och går i pension den närmsta tiden.


Den anställde kan själv välja att ansöka om ytterligare trygghet för familjen ska ingå i pensionsplanen (familjepension), exempelvis ersättning om någonting skulle hända. Här finns information om när och hur du kan ta ut ITP. Om du har kollektivavtalad tjänstepension ITP. Observera att när du beslutat dig för hur du vill ta ut tjänstepensionen och ansökt om den, går det inte att ändra starttidpunkt, uttagstakt eller uttagsperiod. Du väljer själv var du placerar din tjänstepension och kan på så vis påverka hur ditt sparande växer.


Arbetsgivare som inte har kollektivavtal behöver inte teckna tjänstepension till sina anställda, men många väljer att göra det ändå. Mer om hur du sparar till din pension. Börjar du på allvar fundera på att gå i pension? Undrar du hur det går till?


Då har du kommit rätt! Här är minPensions steg-för-stegguide för dig som vill sätta pensionsplanerna i verket. Vi har delat guiden i två delar. Den första handlar om förberedelserna och den andra om hur du praktiskt fixar själva ansökan. Färsk statistik från AMF visar att ungefär hälften av tjänstepensionen tas ut på kort ti vilket är den högsta siffran någonsin.


Om den här utvecklingen inte stoppas kommer många helt sakna inkomst från tjänstepension redan efter några få år som pensionärer, konstaterar pensionsbolaget i sin årliga pensionsrapport. Hur stor tjänstepension du får beror på vilket avtalsområde du tillhör. Förutom tjänstepension får du också allmän pension från staten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg