tisdag 30 juli 2019

Lätt depression

Du kan ha en lätt depression , men som varar under en längre tid. Det kallas för dystymi. Då kan vården och dina närstående uppfatta din nedstämdhet och låga självkänsla som ett personlighetsdrag.


Hjärnstudie förklarar varför kvinnor lättare drabbas av depression. Probiotika hjälper mot bipolär sjukdom. Depression – en stor folksjukdom.

Bara i västvärlden blir hälften av alla kvinnor, och en fjärdedel av alla män, deprimerade någon gång under sitt liv. WHO (Världshälsoorganisationen) klassar depression som den fjärde vanligaste anledningen till allvarlig ohälsa i världen. En depression tar mycket energi och att jobba blir svårare än vanligt. Så ta jobbet i din egen takt och ställ inte för höga krav på dig själv.


Stressa inte upp dig utan ta var sak för sig. Vid studier har det visats att olika genvarianter har betydelseför hur lätt en människa utvecklar depressiva sjukdomar. Men genernas betydelse är olika stor för olika sjukdomar exempelvis kan man se att bipolär sjukdom till mycket större grad än egentlig depression påverkas direkt av våra gener.


Vid depression finns ibland en yttre utlösande faktor, men sjukdomen kan också komma fullständigt oförklarligt, både för den drabbade, familjen och vännerna.

På så sätt kan en depression skilja sig från sorg och ledsenhet orsakad av yttre händelser. Lätt depression då diagnoskriterierna är uppfyllda men påverkan på patientens liv och funktion är måttligt, patienten kan upprätthålla vardagliga sysslor relationer och arbete. Medelsvår depression då symtomen är fler och mer varaktiga och patienten har svårt att upprätthålla sitt vardagsliv och arbete. Den vanligaste formen av depression kallas egentlig depression och brukar delas upp i tre svårighetsgrader. Gränserna mellan dem är inte skarpa, men de kan beskrivas ungefär så här: Lätt eller lindrig depression.


Vid en lätt depression kan man ofta fungera socialt och praktiskt i sitt dagliga liv. Forum där du kan diskutera om allt som rör depression samt test, tips, hjälp, nyheter och information om symptom, ångest och behandling. Egentlig depression är den vanligaste formen av depression. För att få diagnosen ”egentlig depression ” krävs det att du är nedstäm samt att du har andra symptom på depression under minst två veckor. Du måste även ha svårt att sköta arbete och det sociala livet.


Jag har haft ont i magen i några månader men dom har inte hittat nåt fel efter diverse undersökningar men att ha ont i magen varje dag, i bland illamående och i bland ingen aptit ger mig också ångestpåslag. Oftast behöver emellertid också den tidigt upptäckta eller lättare depressionen behandlas med medicinsk behandling för att inte den inte ska förvärras över tiden och för att undvika onödigt lidande för patienten. Vid en medelsvår eller svår depression väljer läkaren ofta att kombinera samtalsterapi med en medicinsk behandling. Ofta drabbas personer med måttlig depression av en stor brist på motivation.


Som med mild depression eller dystymi kan personer med måttlig depression uppfattas av deras familj eller vänner som helt normal - speciellt om de vänjer sig vid deras ursäkter om att inte träffas och accepterar dessa. Störs du lätt av (o)ljud? Har du svårt för att koncentrera dig?


Blir du lätt irriterad för småsaker?

Tänk om kronisk depression utvecklas men inte försvinner. Vad händer om detta interna obehag, denna sorg och ångest inte löser sig och fortsätter ”dra ned oss” varje dag? Fråga den som har depressionen hur den vill att de andra i familjen ska få information.


Be om råd av behandlaren hur det ska göras på bästa sätt. Som syskon till någon som har en depression är det lätt att känna sig bortglömd. Att kämpa mot en depression är svårt. Den kan antingen vara lindrig, måttlig eller svår.


Den lindriga varianten förekommer allra mest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg