fredag 26 juli 2019

Till min dotter om jag hade någon

Min kära Betti, du blir stor: Du från din docka hunnit växa. Find Has A on Helpwire. Det ålderdomliga språket och de stundtals obekanta orden gör det svårt för mig att omfamnas av poesin. Några ord till min kära dotter ifall jag hade någon ” är en dikt att studera om och om igen.


Dikten handlar om poetens råd till sin fiktiva dotter.

Hon skrev också idyller, men vände sig mot den urvattnade form, så sann och menlös att den bräker, som den vanligen tog sig och skrev istället om mer konkreta händelser, som en fest i en prästgård. Den vise någon visdom lärde! Jag hade inga anlag för att bli tjock och gillade att sköta om mig, precis som min mamma som var år.


Mamma var faktiskt min förebil men det var mer en fråga om livsstil än fixering. LÄS OCKSÅ: Anna, 42: Jag stal från mina barn. Min dotter däremot var lik sin pappa, som hade lätt för att gå upp i vikt.


I ett stycke står det såhär: Med läsning öd ej tiden bort vårt kön så föga det behöver, och skall du läsa, gör det kort att såsen ej må fräsa över. Till min dotter om jag hade någon (och det har jag ju) I dag är det mars.

Dotter , om jag hade någon. Jag drömmer om att du utvecklas till en sann kvinna, varpå allt annat kommer att följa. En sann kvinna som känner till sina rättigheter och sitt ansvar och som inte accepterar diskriminering eller övergrepp, inte ens från de mest kärleksfulla personerna i den omedelbara närheten och definitivt inte i den kulturella identitetens namn.


Anna Maria Lenngren, The poem are digitized and published in a normalised and a diplomatic version. Kära du, satsa på kvalitet. Men önska dig bra grejer till jul, påsk, pingst, examen, födelsedag- what ever- gör det bara.


Läs inte böcker, klä dig väl, sy och brodera, ha roligt, diskutera inte politik, sköt hem och hus och laga mat! Och just det, spela inte kort! Så, till min kära dotter , som idag fyller år! Grattis och läs dessa visdomsord!


Någon frågade om hur gammal jag är , jag är år alltså blev jag gravid runt års ålder. AML allvarligt ansåg att kvinnor borde bete sig så. Det var intensivt år med många färgstarka intryck, både genom hantverket och många samtal med fina vänner. Carina hade ett tummat tidningsurklipp från Aftonbladet som hon hade fått av sin mamma, där Märta Tikkanen skrev Råd till min kära dotter , ifall jag hade någon.


Hennes text har följt mig sedan dess. Nu har min lilla lexa slut, Och till min söm jag går tillbaka. Jag meddelar mig emellanåt till min dotter och besöker hennes hus.

Min yngsta dotter vill inte ha någon kontakt med mig FRÅGA Jag har en stor sorg och det är att en av mina döttrar nog inte tycker om mig. Jag har kontaktat polisen då jag fick rapport om isolering och dep-ression från en som hade kontakt med min dotter. Jag är år och var ung när jag blev mamma första gången.


Känner inte till den dikten. Men följande dikt har jag skrivit till min dotter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg