onsdag 10 juli 2019

Kvinnor som misshandlar män forum

Så alltså, som rubriken lyder: vad tycker ni om män som slår kvinnor ? Finns det någon situation, förutom i självförsvar, som ni tycker ger förmildrande omständigheter för att lägga hand på en man ? Har ni själva nånsin slagit en man ? Ju fler beröringspunkter och ju viktigare relation, desto större risk för såväl kvinnor som för män , papperskorgar eller parkerade bilar. Som offer gör man klokt i att glömma vad man lärt sig, det kan vara eNs fel att två träter. Vi som träffar de här männen ser att våldet bygger på samma mekanismer oavsett om den drabbade är man eller kvinna och att behovet av stöd och hjälp också är likvärdigt.

Vi vill inte på något sätt att samhället ska minska stödet för utsatta kvinnor , tvärtom så har många av oss varit och är mycket aktiva i den kampen. Det är lika relevant som att påstå att män misshandlar kvinnor därför att morötter är orangea. Ska man diskutera misshandel som fenomen måste man inse att det inte går att hänvisa till hjärnorna och psyket - minst lika många kvinnor som män misshandlar.


Terapisnack är ett psykologiforum för dig som har frågor om psykoterapi, panikångest, självkänsla, relationsproblem, relationsbekymmer, otrohet, svartsjuka och mycket mer. Som medlem kan du själv ställa frågor och få svar av andra medlemmar som är intresserade av psykologi. Det är helt gratis att bli medlem och det tar bara någon.


Likväl som det finns män som misshandlar sina kvinnor , så finns det också kvinnor som misshandlar sina män. Anledningen till att detta samtalsämne är mer eller mindre, ”tabu”, beror sannolikt på att man ser kvinnan som det svagare könet.

Kvinnan är ju också den som vårdar och tar hand om andra, eller? Att använda extremfallet, av män dödade kvinnor , som grund för en diskusion om den mentala hälsan hos alla män som misshandlar kvinnor är i mina ögon att fly verkligheten. Antalet kvinnor som misstänkts för misshandel mot en man har dock ökat med procent. Vår erfarenhet är att så gott som alla män anser att det är fel att slå en kvinna.


Det har man fått lära sig tidigt i livet och de flesta ser ned på män som bryter mot denna regel. Det är dock en kategori mejl som inte är lika trevlig. Kränkta män , ofta anonyma, som bara måste tala om hur dåligt det är att hemsidan i första hand är skriven för kvinnor.


Så här kan det låta: Hela ert material vänder sig till kvinnor som känner sig psykiskt misshandlade av en närstående man. Att kvinnor slår män så att det gör ont för mannen (t.ex. genom att slå upprepade gånger på samma ställe) är nog vanligare än vad man vill tro. Jag läser han, han han. Här kan man dock snacka om mörkertal! Ja, men det vore intressant att veta hur många som upplever sig fysiskt misshandlade.


Något som kanske inte är så förvånansvärt är att många män som misshandlar sin hustru har växt upp i en familj där våld och misshandel förekommer. De flesta som misshandlar en kvinna har växt upp i ett hem där det råder ’krig’”, skriver Michael Groetsch, som har forskat i ämnet kvinnomisshandel i mer än tjugo år. Våld i nära relationer drabbar kvinnor , män och barn inom såväl särkönade som samkönade förhållanden.


Begreppet våld i nära relationer omfattar alla övergrepp som är kriminaliserade enligt den straffrättsliga lagstiftningens förbud mot våld mot enskilda personer, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp, dråp och mord. För vem tror en man som säger att han misshandlats av sin fru? Vad händer när det är kvinnan som misshandlar mannen ?

I Kvinnors hemliga liv konstateras att mönstren är desamma oavsett vem som slår: kontrollbehov, alkohol, droger. Det som skiljer är att rättsväsendet förbisett att även män kan vara offer för våld i hemmet. Det finns hur många exempel som helst på fiktiva kvinnor som i sitt våldsutövande beter sig som män.


Det enda våld som enligt brottsstatistiken ökar är det våld som kvinnor utövar, säger Peter Gill, våldsforskare och professor vid Högskolan i Gävle. Vår granskning handlar om kvinnorna som dödas varje år i sina egna hem. Slås ihjäl med knivar, yxor, rep, stenar.


Det pågår år efter år, decennium efter decennium. Ungefär gånger varje år. Hälften av de 1dödade kvinnorna ville lämna sin man. Många av dem hade vädjat om hjälp.


Sådant som inte skulle varit möjligt i början av förhållandet börjar nu upplevas som normalt. Att mannen slår kvinnan , eller att han ständigt kritiserar hennes vikt och klädsel är saker som skulle ha varit omöjligt för mannen att göra i början av förhållandet. Har kvinnor samma motiv som män och varför begår inte kvinnor brott i samma utsträckning som män gör?


I Gärningsmannen är en kvinna tar journalisterna Suzanne Kordon och Anna Wetterqvist upp både kända och okända fall med kvinnor som gärningsmän. De vill förstå och är benägna att förlåta, och visst kan du förlåta att din partner har en dålig dag, gjort ett snedsteg, eller två snedsteg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg