onsdag 13 juni 2018

Ta reda på biologiska föräldrar

Ta reda på biologiska föräldrar

Som frågan är ställd vill du ta reda på uppgifter om din biologiska far. Detta är en uppgift som du utan problem ska få kunna ta del av genom att kontakta Skatteverket, förutsatt att han finns registrerad som din biologiska far. Då ska du även få information gällande hans släktskap, till exempel om han har några andra barn. Dit kan man vända sig med sina frågor.


Exempelvis om hur man gör när man ska ta reda på sitt biologiska ursprung. Som adopterad är man en gång övergiven. AFO informerar om de fallgropar som kan komma när man söker sina rötter. Får man kontakt med sina biologiska föräldrar finns en risk att man inte blir välkomnad.


Tips på hur du som är adoptera eller har vuxit upp som fosterbarn, kan söka dina rötter. Tipsen kan gälla dig som är född i Sverige eller utomlands. Efter varje tips står vad som gäller. Har du fler tips hör gärna av dig! Tittar på arbetssätt i Norge Man kommer också att titta en del på de arbetssätt som finns i Norge, där man har jobbat med just dessa frågor.


Ta reda på biologiska föräldrar

I Norge finns även en förening för biologiska föräldrar till placerade barn, som man också kan komma att ta kontakt med. Alla förhåller sig till sitt ursprung på sitt eget sätt. I de fall då syskon är av kvinnligt kön.


En del barn och ungdomar funderar mycket på sin bakgrund och sina biologiska föräldrar och vill kanske göra en återresa till landet där de föddes. Andra reflekterar knappt alls över sitt ursprung och är inte så intresserade av att ta reda på mer om det. Hon hade ju redan alla personuppgifter både på honom och hans adoptivföräldrar? Kanske därför inget spärrades? Jag vet inte, men det var iaf extremt enkelt att få reda på exakt vilka som var hans biologiska föräldrar och vilka övriga släktingar de hade.


Man har ju redan sin mamma, den riktiga mamman, hon som ägnat sig åt mig genom hela uppväxten. Det är bara hon som är mamma. Men jag är mycket nöjd med att ha koll på dom biologiska släktingarna, jag känner att jag är mer hel som person när jag fått veta.


Pusselbitarna finns där, på plats. I de handlingar från olika länder som jag läst står alltid när barnet är fött eller när det hittades och var, vikt, läng hälsa, vad man vet om de biologiska föräldrarna eller vad man gjort för att hitta dem, och hur barnet har haft det på barnhemmet. Ta reda på vem som är registrerad som fader. Jag undrar hur jag kan få reda på min riktiga fars namn o adress.


Flickorna hörde sig för om hur man borde gå till väga för att ta reda på sina biologiska rötter i Taiwan, men redan då blev de upplysta om att det inte gick att hitta de biologiska föräldrarna. Den gången lämnade jag letandet vid det, säger Sabina. Utan jag undrade, varför är han hennes biologiske far. Hej, jag har i ett år vetat att min pappa inte är min biologiska pappa, tog reda på det själv. Dödsboet är en juridisk person som, för enkelhetens skull, kan liknad vid en firma.


Alltså såg förförståelsen hos oss författare lite olika ut, då den andre av oss inte hade någon erfarenhet annat än från studier på utbildningen. Vi tror att detta kan ha haft en positiv aspekt på vårt skrivande, och bidragit till att vi haft olika synsätt på olika. Jag vill börja släktforska på mammas sida för att ta reda på vem hennes föräldrar var, samt om hon har några syskon? Min mamma vet bara vad hennes biomamma hette i efternamn samt att hennes biopappa var finsk krigare Kan dem på Engelbrekts församling veta något? Det borde väl finnas papper på mammas adoption?


Nu funderar jag på att ta reda på vem min pappa är. Någon som vet vart man vänder sig för att få födelseattest ( där faderskap står). Jag vet inte hur och om jag ska göra detta, någon som tagit detta steg och tagit reda på vem sin pappa är. För att få veta sitt barns biologiska kön måste man alltid ställa frågan själv till den som utför undersökningen. Pernilla Juthe har arbetat som ultraljudsbarnmorska på Akademiska sjukhuset i sju år och enligt henne är det vanligare i dag att föräldrar vill ta reda på kön än det var när hon började.


Marit är terapeut och jobbar för AFO - Organisationen för vuxna adopterade och fosterbarn. Hon tror att det är viktigt att ta reda på så mycket man kan om man är nyfiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg