onsdag 27 juni 2018

Överlåtelse av hyresrätt

Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. FRÅGA Jag har bott i en hyreslägenhet i år och min åriga son funderar på att flytta. Hyresnämnden godkänner i regel överlåtelse av en hyresrätt om överlåtelsen är till en närstående som dessutom varaktigt sammanbor med den nuvarande hyresgästen och det inte finns några skäliga invändningar från hyresvärdens sida.


Överlåtelse av hyresrätt

En hyresgäst har rätt att överlåta lägenheten till en annan person, fysisk eller juridisk, om hyresgästen önskar flytta därifrån s. Enligt 12:JB får dock inte hyresgästen, som huvudregel, välja vilken person som helst, utan denna person måste godkännas av. Det är inget ovanligt att en lokalhyresgäst, som hyr en lokal där någon form av verksamhet bedrivs, vill överlåta hyresrätten till lokalen till en ny ägare av verksamheten. Med den här informationen vill vi belysa några saker som vi tycker är viktiga att tänka på - innan en överlåtelse sker. I hovrätten uppgav parterna också att de levt ihop i lägenheten under äktenskapsliknande former och haft en boendegemenskap. Det kanske låter som ett ordklyveri i gemene mans öron – men det är stor skillnad på att överlåta en hyresrätt till närstående emot att överta en hyresrätt inom ramen för bodelning.


Exempelvis kan inte en hyresgäst överlåta sin hyresrätt enligt ett hyresavtal till annan utan hyresvärdens godkännande. Vid hyra av lägenhet gäller som huvudregel att överlåtelse av hyresrätt inte får ske utan hyresvärdens godkännande, jfr kap § st jordabalken (JB). Från denna huvudregel finns ett antal undantag.


En sista förutsättning för överlåtelse är att den som ska överta lägenheten blir godkänd enligt våra regler. Det är du som hyresgäst som vid ansökan måste styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda. Ansöker dödsbo om överlåtelse skall ansökan undertecknas av person som har rätt att teckna i dödsboets namn. Huvudregeln är att hyresrätt inte får överlåtas från hyresgästen till annan person utan hyresvärdens samtycke, se § st.


Om en överlåtelse av en fastighet sker mot ersättning, men ersättningen inte motsvarar den överlåtna tillgångens marknadsvärde, brukar man säga att det är frågan om ett blandat fång. Hyreslagen §beskriver vilka regler som gäller för överlåtelse av lägenhet. I korthet säger lagen att du som hyresgäst kan överlåta din lägenhet till make, maka, sambo eller myndiga barn när du själv inte har för avsikt att bo kvar i lägenheten, på grund av exempelvis en skilsmässa. Hej jag har en fråga , min mor bodde i en hyreslägenhet där även min bror bor sedan 6-år tillbaka min mor gick nyligen bort och min.


Ansökan om överlåtelse av hyresrätt. Vid varje komplettering nollställs handläggningstiden. MKB och är du inte nöjd med vårt beslut kan du begära prövning hos Hyresnämnden. Så här ansöker du om överlåtelse. Fyll i ansökan (Word-mall, kB) 2. Bifoga inkomstintyg för den som vill bo kvar.


Jag, nedan benämnd betalaren. Kontoförande bank är inte skyldig att pröva behörigheten av eller meddela betalaren i förväg om begärda uttag. Uttag belastas betalarens konto enligt kontoförande banks regler. Enligt kap § jordabalken (hyreslagen) får hyres­gästen inte överlåta hyresrätten utan hyresvärdens samtycke.


Hyresvärden har i princip vetorätt när det gäller överlåtelse av enbart hyresrätten. Undantag från denna huvudregel kan föreligga då överlåtelsen sker i samband med överlåtelse av rörelsen. Advokat – utbildningsintyg I det här avsnittet behandlas frågor som gäller hyresgästens rätt och möjligheter enligt hyreslagen att överlåta hyresrätten till en lokal. En bostadslägenhet får aldrig överlåtas till annan utan Partillebos tillstånd.


Enligt hyreslagen § kan man dock som hyresgäst i vissa fall överlåta hyresrätten till annan person om det är så att man själv inte längre skall använda lägenheten. Du kan inte automatiskt överta dina föräldrars eller syskons lägenhet eller testamentera bort en hyresrätt. För att en överlåtelse ska godkännas behöver du som hyresgäst styrka ert varaktiga samboende.


Överlåtelse av hyresrätt

Du som hyresgäst har under vissa förutsättningar rätt att överlåta ditt hyreskontrakt. Nedan finns information om vad som krävs för att få överlåta hyreskontraktet samt vad en ansökan behöver innehålla. ML kap §) oavsett om hyran är momsbelagd eller inte. Få de viktigaste nyheterna kostnadsfritt! BL Nyhetsbrev kommer en gång i månaden och sammanfattar de viktigaste nyheterna inom skatte-, redovisnings-, juridik- och personalområdet.


Om alla tre punkter stämmer in på din situation har du chans att få rätt till överlåtelsen hos Hyresnämnden. Skicka in en överklagan genom ett formulär. För dig som hyr lokal finns det några saker som du bör tänka på om du funderar på att överlåta din lokal till någon annan.


För att du ska kunna överlåta lokalen så behöver Familjebostäder som fastighetsägare godkänna överlåtelsen , detta har vi stöd av jordabalken, kapitlet, § 32.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg