torsdag 21 juni 2018

Bodelningsavtal sambo exempel

Bodelningsavtal - upphörande av samboförhållande. Fyll i och ladda ner ditt dokument online. Ett bodelningsavtal skall vara skriftligt och undertecknas av båda parterna.


Du kan använda den här mallen för att förrätta en bodelning mellan dig och din sambo. Om ni inte tycker att vår mall är tillräckligt bra så kan ni istället köpa ett garanterat juridiskt korrekt bodelningsavtal för sambor på juridiskadokument.

Vad ingår i en bodelning. I bodelning skall makarnas giftorättsgods ingå. Exempel på en bodelning. Vi har nu träffat följande bodelningsavtal. Om din sambo skaffade lägenheten innan du flyttade in är det därför din sambo som har rätt till lägenheten.


Ett undantag kan i vissa fall göras om du anses ha större behov av lägenheten, till exempel om du har svårt att skaffa ny bostad på grund av ekonomiska skäl. Skriv alltid ett bodelningsavtal i samband med bodelningen. Det är oerhört viktigt av flera skäl, inte minst för att undvika att din sambo återkommer med fler krav efter en avslutad bodelning.

På Juridiska Dokument kan ni ladda ner ett juridiskt korrekt bodelningsavtal anpassat för sambor! Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning. Banken vill förmodligen ha ett bodelningsavtal där det framgår att du har tagit över huset vid bodelningen och att det numera endast är du som kommer att bo där och äga huset.


Lösa ut din ex- sambo ur huset Du skriver att du ska bo kvar i huset och köpa ut din ex- sambo. Du tar då över huset genom bodelning och inte genom försäljning. TS behöver hjälp med ett bodelningsavtal och inte ett samboavtal. Eftersom det är fråga om fast egendom så skall det vara bevittnat av två vittnen för att lagfartsansökan skal gå igenom smidigt (avtalet blir inte ogiltigt men det blir en vilande lagfart med föreläggande vilket är onödigt trassel). Lite luddigt men det skall funka.


Jag ska ta ett exempel : Låt säga att du har samboegendom till ett värde av 200kr och din sambo till ett värde av 250kr. Du äger därtill annan egendom till ett värde av 100kr (pengar på banken, kanske en bil eller fritidsfastighet vilket inte räknas som samboegendom) men har nämnda skuld på 400kr som inte kan hänföras till samboegendomen. Undantag från detta är om en sambo avlider under tiden ni är samboende eller inom ett år efter ni flyttade isär, då ska denna begäran göras senast till bouppteckningen. Använd gärna vår mall för ändamålet.


Det är också viktigt att anmärka att den sambo som bäst behöver bostaden eller bohaget har rätt att få egendomen i avräkning på sin lott, eller om värdet är ringa utan avräkning. Om du vill separera från din sambo kan du begära en bodelning (§ SamboL). Er bostad ska i så fall ingå i bodelningen, förutsatt att den är förvärvad för gemensam användning (§ SamboL). Finns det någonstans man kan ladda hem en gratis mall för bodelningsavtal ?

Sambor som har fördelat tillgångarna mellan sig genom lottläggning bör upprätta ett bodelningsavtal. Tillsammans med mallen får du en pdf-fil som beskriver vilka regler som gäller vid utformandet av avtalet och vilka uppgifter det ska innehålla. Mer än bara juridiska dokument. Ett samboavtal låter sambos bestämma vad som ska hända med deras gemensamma egendom vid en eventuell separation. Sambos har inte samma juridiska skydd som äkta makar.


Vår bodelningsavtalsmall är en gratis mall som gäller för två makar i äktenskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg