onsdag 13 juni 2018

Måla innertak

Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Hitta rätt produkt till rätt pris. Jämför pris byggvaror. Spara en massa pengar här!


För att slippa skarvar ska du alltid måla i ljusets riktning, det vill säga måla från fönstret och in mot mitten.

Finns det flera fönster i rummet så utgår du från det som har mest ljusinsläpp. Här får du tips och goda råd om hur du målar om innertak med bästa möjliga resultat. Dags att måla tak inomhus? Läs mer hos Alcro Färg. Ett tak i mättad kulör ”slukar” också ljuset och rummet blir mörkare.


När du målar ett helt nytt innertak arbetar du under i stort sett samma förutsättningar som vid ommålning. Många som bor i bostadsrätt eller hus har erfarenhet av att måla om, eller har iallafall en idé om hur det går till. När man flyttar till en bostad som man äger är det vanligt att vilja måla om i valfri färg.

Däremot så är det många som inte kan tänka sig att måla om innertaket hemma och helst lämnar det åt ett proffs. Taket gör oerhört mycket för helheten i rummet. Vanligaste kulören till taket är vitt, men välj inte vitt per automatik. Fundera på vilken känsla. Takpanel Brilliant Brilliant innertak är en ny takpanel från Huntonit med penselmålad yta med ny vitare färg.


Effekten av att måla en halvgammal gulnad träpanel vit är fantastisk. Inte bara för att ytorna ser rena och fräscha ut, utan också för att rummet verkar större och ljusare. Om du vill sälja din bostad så är den numera vita panelen mycket inbjudande och välkomnande jämfört med den smutsgula.


Börja med att måla med pensel i takvinkeln, detta kallas för att sparmåla på målarspråk. Vad skulle det kosta att spackla och måla kvadrat, meter högt i tak, samt innertak. Det är sprickor i taket så man måste tydligen ta bort och göra om från grunden. Samt en dörr och karm som måste slipas och målas om. Skydda hela golvet med täckpapp och förankra det med tejp.


Om taket är målat sedan tidigare bör du vid behov tvätta ytan med Nordsjö Original Målartvätt för bästa resultat. Tvätta samtidigt listerna. Skölj väl och låt torka.

Att måla tak är ofta snäppet svårare än att bara måla en vägg. Innertak - målade -panelskivor-980×630. Jag undrar om det finns någon möjlighet att måla med linoljefärg eller äggoljetempera direkt på sågat virke?


Jag har läst gamla trådar här och blir inte riktigt klar över om någon gjort det med bra resultat eller inte. Jag skulle, om möjligt, vilja måla innertaket i ett gammalt trähus direkt på de sågade brädorna. Eller rättare sagt, var orange. Spraymåla med textilfärg eller liknande.


Om du ska måla både vägg och tak i ett rum ska du alltid börja med taket. Efter taket målas väggarna, medan snickerier inomhus som lister, paneler och karmar målas sist. Se till att måla vått-i-vått, dvs. Med Caparol målarfärg för träpaneler får du ett snyggt resultat.


Vi bestämde oss för att låta testa alternativet: Sprutmålning! Så här tyckte vår testperson: Fördelar: – Maskinen sattes snabbt och enkelt ihop med hjälp av en medföljande instruktions-video. Jag ska måla ett nytt innertak som har gipsskivor.


Jag var på färgaffären och vart rekommenderad att måla direkt med Living takfärg 03. Blir lite osäker nu när jag läser på lite om färgen. Det står att man både kan måla på tidigare målade och omålade ytor. Måla kanter och detaljer först.


Ta lite färg på penseln och måla tunt, annars rinner färgen lätt mellan spjälor och bräder. Färgen täcker bättre om du målar flera skikt. För att få en slät yta avslutar du med ett lätt drag över färgen i riktning mot det du redan målat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg