torsdag 21 juni 2018

Skrev okänd soldat

Skrev okänd soldat

I Dagens Nyheter skrev Olof Lagercrantz: Jag har läst Linnas bok med brinnande kinder och har inget minne av att jag någonsin vände en sida. Men Louhimies tror att merparten av de som är under i Finland inte har läst den och heller inte sett de två tidigare filmversionerna och att detta har bidragit till nyfikenheten kring hans film. De mest utmärkande av dessa soldater är Rokka (Eero Alo), Kariluoto (Johannes Holopainen) och Koskela (Aku Hiriviniemi). Trots att det dröjer innan han gör entré skulle krigsmaskinen Rokka kunna beskrivas som filmens huvudperson.


Skrev okänd soldat

Okänd soldat ” har gjort stor succé i Finland. Nu kommer filmen, något nedkorta till Sverige. I den här kolumnen förklarar han varför. Efter det slutade han i stort sett att skriva.


Han köpte sig en bondgård för vinsterna från sin succébok. Innan författandet var han maskinreparatör på Finlaysons i Helsingfors. Trots att han blivit refuserad hade en idé fötts om att skriva en roman som skulle handla om den vanliga soldatens syn på kriget.


Linna skrev dock själv att ”grundstrukturen i min bok är klart pacifistisk”. Väinö Linna var själv en vanlig civilist som p. Hitta svaret på Fragesport. Om du vill ha svensk text så får du köpa dvd-utgåvan. Norden och Frankrike blev Linnas bok en stor succé. I boken var det speciellt en person som porträtterades som räd men när vi skrev manuset till filmen kände vi att rädslan borde finnas i varje soldat , säger Aku Louhimies.


This feature is not available right now. Please try again later. Filmen baserar sig på en klassiker av VÄINÖ LINNA och handlar om Rokka, Kariluoto, Koskela, Hietanen och deras vapenbröder. Den handlar inte om strategiska överväganden och pilar på en karta vid något högkvarter.


I ytterst liten måtta handlar den om politik. Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Romanen har översatts till ca språk och filmatiserats flera gånger. Den december, på Finlands självständighetsdag, hade den senaste filmen premiär i Sverige.


Filmen går då upp på 1biografer i landet, men i tisdags var det en exklusiv förhandsvisning i Solna. Ett finskt kompani under finska fortsättningskriget kämpar mot Sovjet. Han var ett mångbegåvat barn av sin ti skrev dikter på tre språk och målade tavlor som gav fritt utrymme åt fantasin. Han var upprorisk mot den överklass han kom ifrån, men var samtidigt beroende av den, inte minst ekonomiskt.


Universitetsstudierna, bland annat för Ragnar Josephsson i Lun blev kortvariga. Blodet rinner mellan hans fingrar och han känner dess värme. Fan också, muttrar han och lutar huvudet mot väggen. Okänd Soldat Han stönar till och för handen mot sidan. Det var ju inte meningen att det skulle sluta så här.


Nä, det var inte alls meningen att det skulle sluta. Idag kulminerar vårt grannland Finlands firande av 1år som självständig nation. Intrycket gäller särskilt för de tablåartade vardagsbilderna från hemmafronten. Sången ”Min soldat ” med Ulla Billquist blev mycket populär när den kom mitt under kriget.


Skrev okänd soldat

Idag ligger musiken ute på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg