tisdag 26 juni 2018

Dagen efter piller försenad mens

Biverkningar av dagen efter - piller. Precis som vid alla läkemedel kan även dagenefterpiller ge dig. Försenad mens är en biverkning men ta ett graviditetstest i. För en och en halv vecka sen tog jag dagen efter piller , igår skulle min mens komma men har inte kommit.


Oregelbunden mens betyder att tiden mellan mensblödningarna är kortare än dagar eller längre än dagar. Det är vanligt att ha lite olika längd på sin menscykel.

En försenad mens behöver inte betyda att det är någonting som är fel. En del har alltid mer eller mindre oregelbunden mens. Det påstås nämligen att effekten av akut-p- piller ( dagen - efter - piller , ångerpiller) i allmänhet avtar ju fler gånger man använder det, kroppen vänjer sig.


En av orsakerna till att man inte ska ta Norlevo fler än en gång under en menscykel är att de med så mycket större sannolikhet orsakar blödningsgrubbningar. Nu säger jag inte det här för att jag vill skrämma upp dig, men dagen efter piller funkar ju inte alltid. Var själv med om att kondomen sprack en gång och jag tog ett dagen efter piller i tid.


Fick mens som vanligt men bestämde mig då för att skaffa p- piller för säkerhetens skull. Akut p piller skjuter fram ägglossningen, så om den var på g men inte skett än så är det troligt att den blev framskjuten några dagar.

Därmed borde mensen bli framskjuten några dagar. Detta var vad som hände mig, vi hade sex under äl, kondomen sprack, jag tog akut p piller (visserligen samma dag ), mensen blev 5-dagar sen. Tack för en bra tråd som lugnar mina närver något! Jag är också livrädd att jag blivit gravi min mens kommer alltid på dagen men nu dagar föresenad. Fick också små blödningar efter att jag tagit pillret.


Tabletten måste dock tas inom timmar efter samlaget för att ha någon verkan. Akut-p- piller är tabletter innehållande hormon som förhindrar graviditet. Akutpillerna har en förmåga att rubba din cykel, så du behöver inte oroa dig. När jag var på UM och fick ett så sa dem att man kunde få någon mellanblödning dagarna efter pillret och att mensen kunde bli 1-veckor sen, eller utebli. Det var helt normalt sa hon.


Akut p- piller , kallas också dagen efter - piller. Apotekets receptfria akut p- piller ser du nedan. De innehåller antingen gulkroppshormonet levonorgestrel eller ulipristalacetat och förhindrar graviditet framför allt genom att skjuta upp eller hämma ägglossningen. Ju tidigare efter det oskyddade samlaget du tar tabletten, desto bättre effekt. Med ett dagen efter - piller , akut- piller , minskar du risken att bli gravid med procent.


Jag tog ett akut p- piller för ca månad sedan (den augusti för att vara exakt) och fick fem dagar efter detta blödningar, inte lika rikliga i mängden som min vanliga mens och de höll på i ca dagar. Annars brukar jag få mik mens runt den tredje dagen i månaden eller dylikt, men jag har läst att man kan få blödningar av akuta. Du kan börja med ett säkert graviditetsskydd som kombinerade p- piller direkt efter att du har tagit Norlevo.

Men då bör du använda något annat skydd som kondom i sju dagar. Andra vanliga orsaker till utebliven eller sen mens är stress och oro. Har du mycket att göra på jobbet eller mår du dåligt över något?


En anledning till att din mens kan tyckas oregelbunden skulle också kunna vara att du har en mellanblödning. Det finns många orsaker som kan sätta mensen ur balans. Att blöda före och efter mensen är vanligt och ofarligt, även när du har ägglossning. En anledning till mellanblödningar kan även i detta fall vara ditt preventivmedel, men även akut-p- piller eller så kallat dagen efter - piller. De vanligaste biverkningarna är blödningar, huvudvärk och illamående, men även värk i nedre delen av magen, matthet och bröstspänningar samt kraftig eller försenad menstruation förekommer.


Kan man använda dagen - efter - piller som preventivmedel? Eftersom jag ännu inte börjat med p- pillren så har det resulterat i att jag varit tvunget att ta dagen efter piller två ggr den här månaden, den och februari. Det här med att sluta med p- piller. Jag slutade med minipiller för veckor sedan och väntade att min mens skulle kommit ungefär vecka efter , men den har fortfarande inte kommit.


Sista månaden jag åt minipiller hade jag ingen mens , så min senaste mens fick jag alltså i slutet på januari. Mensen som skulle kommit i februari kom inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg