tisdag 6 februari 2018

Att vara anhörig till demenssjuk

Att det handlar om en ung familj och att utbildningen har skett till personal inom äldreomsorgen kan man kanske fundera över, men just detta har berört oerhört och vi har kunnat översätta detta i vår egen verksamhet. Förståelsen har ökat i hur det kan vara att vara anhörig och vilka olika situationer och faser man går igenom. Att vara anhörig till en person med en demenssjukdom förändrar ofta hela livet. Mycket blir annorlunda.


Drygt en halv miljon svenskar är anhöriga till en demenssjuk person. Det finns många människor som delar dina upplevelser.

Att gå med i en anhöriggrupp kan vara ett stort stöd. Och så finns Alzheimerföreningen – du är alltid välkommen att kontakta oss. Det innebär att någon annan kommer hem och är tillsammans med personen under några timmar så att du som anhörig till exempel kan gå och handla eller besöka vänner. Tjänsten kan vara regelbunden eller utnyttjas vid enstaka tillfällen.


För att få avlösning kontaktar du din kommun, ofta är det kostnadsfritt. Behovet efter utbildad personal och sjuksköterskans ansvar att kunna ge stöd och hjälp till demenssjukas anhöriga ökar därför också då en demenssjukdom påverkar hela familjen. Syfte: Syftet är att beskriva anhörigas upplevelser av att ha en nära familjemedlem med demenssjukdom. Därför kan en anhörig redan i denna fas misstänka att den närstående börjar bli demenssjuk.


Det kan vara hustrun som alltid varit så noggrann och nu börjar småslarva eller pappan som alltid varit noga med att komma i tid som börjar komma försent.

Det kan vara skönt att träffa andra anhöriga och få samtala om livets svårigheter och glädjeämnen utifrån rollen som anhörig. Vår litteratur hjälper dig att förstå och stötta i den för många svåra situation som en demenssjukdom innebär. Vi har även bra material för dig som arbetar inom demenssjukvården och som vill veta mer.


Du kan välja mellan att betala mot faktura eller med kreditkort (MasterCard eller Visa). Valet gör du när du går till kassan. Christer Gustafsson som är ordförande i Luleå demensförening vet hur det är att vara anhörig till en dement person, hans fru fick Alzheimers i 50-årsåldern och gick bort i februari i år. Tack för att du vänder dig till Lawline med din fråga.


Jag förstår att det är jobbigt för er som anhöriga. Jag vill börja med klargöra att just kring sjukdomsbilden så kan jag inte ge några svar. Ni kan vända er till läkare eller möjligtvis någon annan stöttande organisation som Demensförbundet.


Att gå vidare och hur de anhöriga lever med en demenssjuk person var även något som problematiserades i självbiografierna och som spelade in på resultatet. Här är en liten föreläsning från dom fem åren vi har föreläst om hur det är att vara ung anhörig till en demenssjuk förälder. Med denna uppladdning vill vi tacka alla som lyssnat och sett oss under dom fem år vi föreläst runt om i Sverige. Tusen tack från oss bröder.


Att förvaltaren även kan vara ett skydd mot människor som inte drar sig för att lura åldringar visar ett fall hon följt på nära håll. En äldre, demenssjuk man sålde sin konstsamling till underpris. Köpet kunde hävas av förvaltaren och tavlorna tas tillbaka med hänvisning till att mannen inte var i stånd att utföra affärer.


Bemötande - Hur det är att vara ung och anhörig till en demenssjuk Sofia Kindberg är en mycket uppskattad föreläsare som tar åhörarna med på en gripande berättelse om hur hon har upplevt sin roll som anhörig. Många av dem som insjuknar vårdas i hemmet av en anhörig , vilket innebä.

Ska skriva c-uppsats om att vara ung anhörig till en demenssjuk förälder. Finns det någon bra litteratur och vetenskapliga artiklar inom området? I gruppen är man inte ensam med sina känslor. Anhöriggruppen sätter igång onsdagen den feb­ruari på Billingshäll i Kävlinge. Det går att anmäla sig fram till den februari.


Många anhöriga uttrycker att de känner tveksamhet och även dåligt samvete inför en flytt. Men på ett boende med rätt kompetens kan en person med demenssjukdom faktiskt få en lugnare tillvaro som passar de nya behoven. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att en flytt självklart är en omställning. Har du demens i familjen och känner en oro för att du själv ligger i riskzonen?


Eller har du märkt att någon i din närhet har symptom som du misstänker kan vara en begynnande demens? Ring till Karlavagnen och berätta om dina erfarenheter av att leva med demenssjukdom i din närhet. Vi har också samlat boktips inom många olika områden. Har du något du vill dela med dig av är du välkommen att höra av dig! Här samlar vi lästips från anhöriga.


Sonen till en demenssjuk äldre man berättar för Yle Österbotten att pappans demenssjukdom blev allt värre. Ibland när hemvårdarna kom på besök hade pappan ramlat och låg på golvet eller så var han inte hemma. När hemvården kom för att titta till min pappa så var han försvunnen.


Ingen visste var han var, säger sonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg