Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar. Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Exempelvis finns rättsfall där en man som bott med sin mamma i fyra månader fick rätt att överta mammans hyresrätt sedan hon dött plötsligt och oförutsett i en hjärtinfarkt.
Den ena vägrar flytta oavsett vad lagen säger. Lotta och Bernt har haft ett stormigt förhållande och till slut har Lotta fått nog. Hon vill ha en separation. Från och med separationen till en bodelning där bostadsfrågan löses ser jag det som att du inte har en rätt till att bo kvar vilket gör att det inte blir frågan om egenmäktigt förfarande i förhållande till hyresrätten.
En sambo har dessutom ytterligare en möjlighet att få träda in som part i hyresförhållandet. Detta är genom att åberopa 12:JB som behandlar en parts rätt att ta över hyresrätten när hyresrätten hyrts av flera gemensamt och en make eller sambos rätt till förlängning av hyresavtalet. Att hyresrätter räknas som gemensam bostad framgår av kap.
Observera dock att lägenheten måste ha varit just gemensam. Detta innebär förenklat att båda makarna ska ha bott tillsammans i lägenheten. Frågan blir då hur man bedömer vem som har störst behov av att behålla lägenheten vid en skilsmässa.
Hyresgäster med förstahandskontrakt har ett starkt besittningsskydd redan från dag men vid andrahandsuthyrning är det annorlunda och hyresgästen har en svagare besittningsrätt. Det skiljer sig även beroende på om det handlar om uthyrning av en bostadsrätt eller hyresrätt. Ytterligare en aspekt att tänka på för en bostadsrättsförening som hyresvärd är att ett avtal om avstående av besittningsrätt bara gäller mot den som faktiskt skrivit på avtalet.
Inte när det gäller hyresrätt Då ska ingen ekonomisk ersättning utgå eftersom en hyresrätt inte har ett värde annat än när man använder den som byte mot en ägd fastighet, exempelvis som rabatt när någon tar ens lägenhet då man köper ett hus. Upplys gärna hyresvärden om kap 33§ st Jordabalken om hyresvärden krånglar. När mina föräldrar separerade hade de hyresrätt , de gjorde helt enkelt så att mamma bodde kvar i hyresrätten medan pappa skaffade en ny.
Dock bor vi inte i Stockholm så det var nog lättare här. Vid en eventuell separation så är det enbartsamboegendom som kommer ingå in en bodelning mellan er. Samboegendom är egendomsom är införskaffad för gemensam användning (3§).
Eftersom du har köptlägenheten innan samboendet och utan avsikt att den ska användas av ergemensamt så kommer lägenheten inte ingå i bodelningen. Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Den andra frågan är helt enkelt om min sambo får del i ägandet automatiskt om hon tilldöms besittningsrätt av bostadsrätten eller om hon måste köpa den till fullt marknadsvärde av mig? Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Detta gäller oavsett om hyresrätten införskaffats för gemensam användning eller inte (se § sambolagen).
Om ni parter har kommit överens om vem som har störst behov av hyresrätten säger lagen att hyresvärden måste acceptera den nya hyresgästen och det krävs alltså inte medgivande från hyresvärden. Jag och frugan ska gå isär efter många års äktenskap och jag har lite frågor hur det fungerar vid separation och hyresrätt. Jag är den som kommer att flytta, jag är också den som står på kontraktet, hon står inte på lägenheten mer än namnet på dörren.
Vad jag förstår har vi besittningsrätt på dessa? Idag finns det några platser kvar i garaget. Nu säger styrelsen att om det skulle bli fullt och någon annan i huset som inte har p-plats vill ha en, kan vi bli av med en. Har vi inte besittningsrätt ? Hej och tack för din fråga! Sambolagen har inget med saken att göra, det är en hyresrätt så ingen äger den.
Därmed gäller som vanligt att den som har mest behov av den har rätt till den vid separation , förutsatt att hyresvärden är villig att låta den personen få ett kontrakt. Innehar den ena sambon den gemensamma bostaden med hyresrätt eller bostadsrätt och utgör egendomen inte samboegendom, har den andra sambon rätt att överta den när samboförhållandet upphör, om den sambon bäst behöver bostaden och ett sådant övertagande även med hänsyn till omständigheterna i övrigt kan anses skäligt. Kvarsittningsrätt och övertagande av det gemensamma hemmet. När makar skall gå skilda vägar uppstår ofta frågan om.
Fast egendom som inte är gemensam samboegendom kan aldrig övertas. För övertagande av bostad berr på vem som är i störst behov av den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.