torsdag 15 februari 2018

Behålla huset vid skilsmässa

Vägrar sälja huset vid skilsmässa , vad gör man? Om din sambo vägrar sälja lägenheten eller huset vid en separation så har du lagen på din sida att göra en tvångsförsäljning. Enligt samäganderättslagen så kan du ansöka hos tingsrätten för att få till en försäljning via offentlig auktionsförfarande. Ingår en fastighet i den och den ena parten vill behålla den så måste den lösa ut den andra på nåt sätt, oftast genom ett nytt lån.


Klarar man inte det så måste fastigheten säljas.

Att i stället upprätta nåt slags skuldebrev gentemot varandra är ingen bra idé. Vid vinstberäkningen ska du räkna ifrån den latenta reavinstskatten som ditt ex tar över om han löser ut dig ur huset. Vad som händer formellt är att han tar över hela fastigheten genom bodelning, inte genom försäljning. Kan ni inte samsas om husets marknadsvärde kan ni anlita två mäklare och på så sätt få fram ett medelvärde. Måste jag sälja huset till min man vid skilsmässa ? Vi äger en villa ( var).


Vi har barn,och år.

Jag vill inte flytta men har tyvärr inte möjlighet att köpa ut min man. Säg att vi har ett hus värt miljoner, har gemensamma skulder på miljoner och ena partnern ska bli utköpt? Huslån vid skilsmässa.


Någon som vet hur man bör tänka eller hur banken tänker med detta? Om du inte frivilligt låter honom behålla det utan att få ett öre. Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa , separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in.


Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Jag uppfattat det som att principen är att du ska lösa ut din man med samma belopp som han skulle få netto vid en försäljning. I stället för själva försäljningsbeloppet låter man en lämplig person värdera huset. Ni ska således få 750. Detta händer med hus och bolån vid skilsmässa När ni går skilda vägar och ska ta hand om hus - och bohagsfrågan kan detta delas upp i olika steg.


Det normala är att du först ansöker om äktenskapsskillna sedan hanterar du bodelningsfrågorna. Han har rätt till det eftersom han är ägare till huset. Min man jobbar mycket utomlands och är borta ca 1dgr per år.

Om huset tillhör hans lott har han rätt att behålla det och ta alla pengarna från försäljningen, så länge du vid bodelningen fick pengar eller egendom som kompensation för att han behöll huset. Det följer av kap § ÄktB. Jag bor kvar i huset med vår son. Min ex-man har flyttade till sin nyköpta bostadsrätt månader innan skilsmässan.


Från och med skilsmässan betalade jag hela lånet själv. När två makar eller sambor går skilda vägar innebär separationen att saker måste delas upp mellan dem, detta kallas bodelning. Bodelning vid skilsmässa eller separation. Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande.


Om ni separerar behåller ni respektive egna egendomar som bilar, aktier och liknande. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Grunden för att bedöma behoven är densamma där som vid bodelningen.


En process i tingsrätten kan ta upp emot ett år. Ladda ner en gratis mall för blankett till bodelning och skilsmässa med råd och tips. Mallen innehåller exempel för enklare anpassning.


Den make som får behålla till exempel bostaden ska i princip ersätta den andra maken för värdet av det som övertas. Vid en skilsmässa får makar som tidigare bodelat under äktenskapet bodela en gång till om inte all egendom är enskild genom äktenskapsförord. Det medför också en lång rad praktiska besvär.


Här är råd som gör skilsmässan lite mindre komplicerat. Jag har även skrivit detta under juridik men tror att denna sida kanske besöks lite oftare så jag valde att skriva här också. Hoppas det går bra bara för denna gången.


Om vi skiljer oss och jag vill bo kvar i huset hur räknas det hela då?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg