tisdag 6 februari 2018

Gemensamma lån vid separation

Signera direkt med BankID. Ansök tryggt och enkelt idag! Har du redan lån och vill öka det? Få svar snabbt och välj månadskostnad själv!


Med rådgivning från erfarna lånehandläggare som hjälper dig i ditt val av låneerbjudande.

På Bodystore hittar du ett stort utbud av produkter från VIDA online. Man kan skiljas ifrån varandra men kanske inte från gemensamma lån. I själva verket är varje part ansvarig för hela lånet fullt ut tills lånet delas upp. Banker gör en noggrann kreditprövning och är inte skyldiga att gå med på att lånet delas upp. Eftersom ni har tagit ett lån med solidariskt ansvar kan banken kräva hela betalningssumman från var och en av er.


Det blir sedan upp till er att fördela lånekostnaderna inbördes. Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen.

Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill. Så här går en separation till om du är sambo. Ogifta som bor tillsammans under äktenskapsliknande förhållanden, så kallade sambor, är inte jämställda med gifta. Som sambo är huvudregeln att endast bostad och bohag, som ni har skaffat för att använda gemensamt , ska delas lika vid en separation. Sammanfattning – Lån vid separation.


Lånet upphör inte vid separation , det måste regleras. Att ta över bostaden kräver samtycke. Det gemensamma bolånet måste omförhandlas efter bedömning av den som ska ta över bostaden. Ett nytt bolån skapas efter bedömning av den övertagande partens ekonomi.


Vid en separation har en sambo rätt att begära bodelning. Det innebär i ert fall att din sambo har rätt till hälften av lägenheten om den är anskaffad för gemensam användning. Din lägenhet är, som du beskriver det, inte anskaffad för gemensam användning och kan aldrig bli föremål för bodelning enligt sambolagen. För att sambolagen ska gälla för en bostad ska bostaden ägas gemensamt eller ha förvärvats för gemensamt bruk.


Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Ni kan skriva avtal sinsemellan men det är dock inte giltigt gentemot banken.

Om du vid en separation ska bo kvar i bostadsrätten, måste du lösa ut din partner från bostadsrätten genom att betala ett marknadsmässigt pris för dennes del, och därigenom lösa lånet. Gemensamma lån vid separation , ta över bolån. Innan man fastställer vem som har störst behov så bör man dock alltid kolla med sin bank att man verkligen kan bo kvar i huset. De flesta makar har lån på sina hus.


Lån som oftast bygger på två personers inkomster. Banken har alltså en betydligt större säkerhet en med enbart en inkomst. Om du bor kvar själv i den tidigare gemensamma bostaden under tiden ni letar nya boenden kan det bli dyrt om du förväntas betala hela boendekostnaden. Fråga - Hur gör vi med lånet vid en separation ? Vi står båda som ägare till huset med gemensamma lån på ca miljoner.


Vi har två små barn tillsammans. Vad händer med bostaden vid en separation ? Har man barn finns många gånger ett gemensamt intresse i att behålla bostaden med hänsyn till barnen, men ofta kan det vara svårt rent ekonomiskt. Här ger vi exempel på olika lösningar. Detta gäller vid separation mellan sambor.


Det är endast samboegendom och skulder som är kopplade till den som kan tas upp i bodelningsavtalet. Som samboegendom räknas permanentbostad och bohag (möbler, husgeråd och elektronikprylar) som köpts för att användas gemensamt under tiden ni varit tillsammans. Betalningsansvar för gemensamt lån efter separation.


FRÅGA Hej,Min fru och jag ska skiljas och det har uppstått ett par frågor. Naturligtvis så har ju dessa pengar gått till gemensam sak. Nu hotar han med att han ska be jurister titta på dessa lån och det ska utredas vad pengarna har gått till. Hur fungerar det då rent praktiskt? Han har ju skrivit under på lånen och pengarna har gått till vårt då gemensamma hushåll, betalat av krediter, resor, bilar osv.


Men det är så man brukar räkna, att nettovärdet delas. Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande. Det kan få stora konsekvenser.


Om ni separerar behåller ni respektive egna egendomar som bilar, aktier och liknande. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Förutom de permanenta kostnaderna vid en separation uppstår ett antal kännbara engångskostnader. De båda parterna delar kanske på möbler och andra inventarier, men var och en behöver komplettera så att det stämmer i den nya bostaden. Till det kommer flyttkostnader och flyttstädning.


Så påverkas din ekonomi vid separation. Din inkomst ska bland annat täcka alla de gemensamma utgifter som du tidigare delade med din partner som barnens kläder och fritidsaktiviteter, boende, försäkringar, eventuell bil, tv, telefoni och internet. Gå igenom dina utgifter och inkomster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg