torsdag 22 februari 2018

Avtala bort sambolagen hyresrätt

Vi samlar alla hyresannonser - även de från privata hyresvärdar utan kö. Vi hjälper före, under och efter flytten. Vi bevakar och visar utbudet av lediga lägenheter från kommunala och privata hyresvärdar.


Vi uppdaterar dagligen utbudet av första- och andrahandskontrakt i ditt bostadsområde. Search relevant with informationvine. Om du och din pojkvän inte vill att sambolagen ska gälla vid en eventuell separation kan ni avtala bort den.

Det framgår av § sambolagen här. Det som juridiskt sker när två sambor avtalar bort sambolagen är att egendom som omfattas av sambolagen förlorar sin egenskap som samboegendom. Det går att avtala bort sambolagen med samboavtal.


Det är inte alltid som sambolagen framstår som helt rättvis. Om en part ensam bekostar en större del av samboegendomen kan det förstås framstå som ologiskt att båda parterna har lika mycket rätt till dessa egendomar. Man kan bestämma att sambolagens regler inte ska gälla.


Då gör man det i ett samboavtal. Sambolagen och att skriva samboavtal. Mellan sambor gäller sambolagen.

Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen. Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. Avtala bort besittningsrätten. Om du skall hyra ut din hyresrätt i andrahand är det alltid bra att du upprättar ett särskilt avtal med din blivande hyresgäst.


Ni kan då reglera i avtalet att hyresgästen inte skall ha någon besittningsrätt. Om man vill att en sambo ska ärva får man skriva ett testamente. Du kan läsa mer om sambolagen vid dödsfall här. Det finns inga krav på att ett samboavtal ska bevittnas men det är bra för att förebygga tist om samboavtalets äkthet. I ett samboavtal kan du avtala bort hela eller delar av sambolagen.


Därmed gäller som vanligt att den som har mest behov av den har rätt till den vid separation, förutsatt att hyresvärden är villig att låta den personen få ett kontrakt. Regeln i 22§ sambolagen är dock tvingande och kan således inte avtalas bort. Ni kan alltså inte med verkan avtala bort 22§ sambolagen , utan den av er som vid en eventuell bodelning behöver bostaden mest kommer att då den på sin lott. Min sambo sedan år tillbaka vill separera och anser sig ha rätt att neka mig tillträde till hemmet, en hyresrätt som vi flyttade in i tillsammans i oktober förra året. Hon står på kontraktet, men enligt sambolagen skall inte detta spela någon roll.


Hon har tagit min hemnyckel och dessutom givit bort vår katt mot min vilja. Hyresvärden vill hyra ut lägenheten till någon annan men Tim tycker att han som sambo borde ha rätt att bo kvar. Så säger lagen: Om en hyresgäst dör har efterlevande make eller sambo som bor i lägenheten rätt att överta hyresrätten.


Tim får alltså bo kvar och har rätt att ta över Nellys kontrakt utan hyresvärdens samtycke.

Det kan finnas flera skäl till varför man vill avtala bort sambolagen. Eftersom allt enligt sambolagen delas lika kan det bli ekonomiskt orättvist vid en. Nu har ni båda barn Dock påstod den juristen vi var hos att det inte går att avtala om en hyresrätt , utan vid en separation så.


Vi är en juridisk onlinetjänst som tillhandahåller juridiska avtal. Alla dokument är juridiskt korrekta. Ladda ner direkt till din dator! Där fastslås att en sambo i vissa fall har rätt att överta en bostads- eller hyresrätt , även om bostaden inte är samboegendom. Hos oss på avtalkan ni själv på ett enkelt sätt välja vad just ni vill ha i ert samboavtal.


Välj om ni vill att saker ska bodelas eller inte, eller om bara vissa saker inte ska bodelas. Skriv samboavtal genom att svara på frågor gällande er situation och välj vad som ska gälla just för er. Ett samboavtal skall endast avtala om sambolagens bodelningsregler skall gälla eller inte. Bodelningsreglerna kan avtalas bort helt eller delvis. Båda samborna skall skriva under avtalet och båda parter skall få var sitt exemplar av dokumentet.


Samboavtalet ska helst bevittnas för att undvika tvist i framtiden, men detta är inte ett krav. Sambor kan avtala om avsteg från de bodelningsregler som gäller i sambolagen. Man kan som sambor i ett samboavtal alltså avtala bort sambolagens bodelningsregler helt eller delvis.


Exempelvis går det i ett samboavtal skriva att den gemensamma bostaden inte ska ingå i bodelningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg