tisdag 13 februari 2018

Vad är adhd

Ett erkänt neuropsykiatriskt funktionshinder där barnet har problem med att vara uppmärksam och fokusera på sina uppgifter. Barnets beteende kan ofta också präglas av överdriven aktivitet. ADHD karakteriseras av tre huvudsymtom – ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet (samtliga tre symtom behöver inte föreligga).


Det är bara delvis känt vad adhd beror på, men det har bland annat att göra med vissa så kallade signalsubstanser i en del av hjärnan. De behövs för att olika nervceller i hjärnan ska kunna kommunicera med varandra.

Några signalsubstanser som är viktiga för kommunikationen är dopamin, serotonin och noradrenalin. Problemen som förknippas med adhd har troligtvis alltid funnits, men på senare år har fler barn, ungdomar och vuxna än tidigare fått diagnosen. Adhd är vanligt hos barn och ungdomar. När man har ADHD brukar det vara en utmaning att fokusera på en sak i taget. Men när man verkligen gillar något kan man ofta koncentrera sig längre än andra.


Man blir hyperfokuserad. Känslor och idéer kan komma så fort att man inte hinner tänka efter innan man agerar. Vad är ADD - Snabba Fakta Den korta förklaringen lyder: Precis som ADHD fast inga problem att sitta still.

Ibland tvärtom lite svårt att komma ur startblocken. Visa att du är på barnets sida och vill stötta barnet i att ha det bra och lyckas! Lyssna på personen med adhd och vad individen tycker är lätt eller svårt. Personer med adhd klarar sig olika bra inom olika områden. Men det kan vara stor skillnad på vad olika personer har svårt eller lätt med.


Vissa experter, som Dr Russel Barkley, hävdar att ADD är så annorlunda från de andra ADHD subtyperna att det ska betraktas som en distinkt sjukdom. Vad som orsakar ADHD och vad som är lämplig behandling är omdebatterat. En neurobiologisk hypotes är att ADHD beror på en obalans mellan fritt respektive bundet dopamin. En annan hypotes är att produktionen av noradrenalin och dopamin är nedsatt, vilket gör att produktionen av adrenalin ökar för att få kroppen att vakna. Adhd innebär att en person ofta är ouppmärksam.


Ibland är detta kombinerat med att man har svårt att reglera sin aktivitetsnivå och kontrollera sina impulser. Adhd kan visa sig på olika sätt hos olika människor. Begåvning och talang inom vissa områden kan göra att svårigheterna ibland knappt märks. ADHD är en förkortning av det engelska Attention Deficit Hyperactivity Disorder.


Det betyder: stora svårigheter att koncentrera sig och att sitta stilla. Läs mer om vad som finns i ryggsäcken då man har ADHD.

Mindre portioner - Barn med adhd är ofta uppe i det de gör och märker då inte att de är hungriga. När man inte känner sig hungrig, är det inte särskilt lockande att avbryta sina aktiviteter för att sitta ner och äta vad som framstår som en oöverkomligt stor måltid. Alla har vi ibland svårt att sitta stilla, vara uppmärksamma och kontrollera våra impulser, i synnerhet om vi är stressade eller trötta. För en del barn, ungdomar och vuxna är de här problemen så stora och ständigt närvarande att de allvarligt inverkar på hur de fungerar i vardagen.


ADHD kan upptäckas genom att vissa specifika beteenden identifieras. De tre viktigaste är ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. Vissa personer kan visa tecken på samtliga tre symtom (kombinerad ADHD ), medan andra kanske bara uppvisar en eller två typer av symtom.


Forskningen har dock visat att orsakerna i grunden är biologiska. ADHD har neurobiologisk grund och påverkar hjärnans sätt att bearbeta information och att reglera beteende. ADD är en variant av ADHD , utan överaktiviteten. ADHD kännetecknas av svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet.


Symtomen kan förekomma var för sig eller i kombination med varandra. Add står för Attention Deficit Disorder. Det finns olika former av adhd – där add är en av dem.


De personer som har add har symptom så som uppmärksamhetsproblem och impulsivitet, men saknar till skillnad från andra former av adhd överaktiviteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg