onsdag 28 februari 2018

Existentiell hälsa

Den existentiella hälsan handlar om hur du tänker, känner och handlar i ditt liv. God existentiell hälsa ger dig en buffert som gör det lättare att möta svårigheter, mod att anta utmaningar och större möjlighet att ta vara på livets glädjeämnen. Trots fysisk och psykisk god hälsa kan vi ibland känna oss sköra. Pontus Nilsen, präst i Oskar Fredriks kyrka i Göteborg samtalar med filosofen och psykologen Ida Hallgren om vad detta innebär.


Vad som avses med existentiell hälsa i denna studie är således vilka ontologiska delar av människans tillvaro som utgör upplevelsen av att ”ha hälsan” tolkat i ljuset av Heideggers existensfilosofi. Svenaeus har gett en kortfattad beskrivning av upplevelsen av att ha hälsan men har inte explicit formulerat dess förutsättningar. Om existentiell hälsa Tänk om din läkare skulle ge dig ett recept på andliga övningar nästa gång du besökte vårdcentralen.


Eller om du på gymmet uppmanades att förbättra din själsliga kondition? Tre öbor som arbetar med sjuk- och friskvård ger här sin syn på existentiell hälsa. Syftet med projektet är att öka kunskapen om existentiell ensamhet bland äldre och stärka personalen som arbetar med dem. Existentiell ensamhet en process.


Sällskapet för existentiell psykoterapi är en ideell förening, vars ändamål är att främja existentiella perspektiv och existentiell psykoterapi och psykologi, vara en aktiv röst i samhället och utgöra ett forum för existentiell praktik och teori. Välkommen att botanisera, gå med i föreningen och delta i samtalet. Alla samtalskort utgår från åtta dimensioner av existentiell hälsa , de dimensioner som - enligt WHO:s folkhälsoundersökningar - påverkar självskattad psykisk och fysisk hälsa på ett positivt sätt. Arbetet med de tre samtalskortlekarna går till på samma sätt.


Vi sätter oss in i den dimension vi ska samtala om. I fredagens program berättar journalisten Henrik Ennart, som skrivit boken ”Åldrandets gåta”, vad man kan göra för att öka förutsättningarna för ett långt liv. Utöver kost och motion handlar det även om existentiella frågor. Filosofi kräver ett annat slags tänkande, ett tänkande som påminner mig, väcker mig, för mig till mig själv, förändrar mig.


Existentiell hälsa

I dag finns en risk för att människor känner sig vilsna i dessa frågor. Vi vet ännu inte exakt hur existentiell vilsenhet påverkar hälsan. Men vi vet att känslan av osäkerhet och otrygghet är negativt för hälsan och vi vet att en hög grad av existentiell hälsa ökar våra möjligheter att må bra.


Samtalskort om existentiell hälsa att användas när naturen är platsen för återhämtning och inspiration. Många människor upplever ett inre lugn i naturen och uppfattar miljö med gröna inslag som stressreducerande. De gröna samtalskorten om åtta aspekter av existentiell hälsa är utformade med naturen som inspirationskälla.


Existentiell hälsa

Och han kunde berätta om en stor förändring: att man fått upp ögonen för rörelsens betydelse för folkhälsan, men att den existentiella aspekten sällan fanns på agendan. Men frågan om existentiell hälsa är inte ny i politiken. För drygt tio år sedan antog Sveriges riksdag en proposition om nya riktlinjer.


Jag undervisar i religionspsykologi, själavår existentiell folkhälsa och kris- och katastrofarbete. Framförallt har jag intresserat mig för den existentiella hälsans betydelse för självskattad hälsa och hur den existentiella dimensionen kan stärkas för att bli en resurs i hälso- och sjukvård. Hälsa är ett tillstånd av fullkomligt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, inte endast frånvaron av sjukdom. Jag kan bli lite arg, för vuxenvärlden har lämnat ungdomarna till sitt eget öde. Det här med att få bättre existentiell hälsa är verkligen ingenting du fixar på en kafferast utan du behöver hjälp!


Existentiell hälsa

Och det hjälper inte att få höra och lära sig att “Du vet väl om att du är värdefull”, du måste känna det själv. Definitionen av hälsa har varierat från en tid till en annan. De föreställningar om hälsa som föreligger under olika tider är beroende av och inbäddade i olika historiska och sociokulturella sammanhang.


I dag kan hälsa dels betraktas som frånvaro av sjukdom och dels som ett ideal för det goda livet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg