fredag 12 maj 2017

Försköt cordelia

Försköt cordelia

Lear blir ursinnig när han hör detta och förskjuter henne. Korsord och Alfapetfantaster! Här får du hjälp direkt i Sveriges största korsordslexikon! Gloster, bedragen av sin bastardson Edmun förskjuter sonen Edgar. De sa allt de trodde att han vill höra.


Envist vägrade hon delta i den framtvingade ordfäktningen av osanningar och överdrifter. Cordelia was always Lear’s favourite daughter. Och fadern blev rasande över hennes återhållsamhet och försköt henne. Den trogne greve Kent förskjuter han när denne klandrar honom.


Kung Lear faller för smickret. En dumhet han bittert kommer få ångra. Presscitat Sven Wollter bär sin kungakrona med ära. Vad säger du för att säkerställa din andel?


Jag vet väl hur försynt du är. Jag älskar Er just som en dotter. Ur djupet av ditt hjärta? I vår version blev kungen drottning Lear. I en annan kurs gjordes förförelsescenen mellan Richard Gloucester och lady Anne i Richard III, till ett homoerotiskt drama när två killar tolkade scenen.


Den fåfänge kung Lear vill dela upp sitt rike mellan sina tre döttrar och ge de bästa bitarna till de som smickrar honom mest. Kent tycker att Lear gör fel och detta medför att även han blir ivägskickad. Men först vill den inbilske gamle mannen veta vem av barnen som älskar honom mest. Hon säger att hon ”älskar honom som en dotter ska” – varken mer eller mindre.


Goneril och Regan tävlar om att vara fars favorit. Gubben förskjuter henne, och sedan brakar tragedin i gång. En grekisk fabel börjar med att hjälten ser den goda handlingen – och beslutar utföra den (Oidipus löfte att rena sin stad!). För att få ut arvslotten tvingas döttrarna beskriva sin faderskärlek, och den som prisar fadern mest kan också vänta sig att bli rikast belönad. Han förskjuter henne, och han måste gå den långa vägen ner i djupaste förnedring för att bli människa igen.


Det är en pjäs om människotill-blivelse. Han går från hundra till noll! Nu är de bägge anförtrodda Emelie Wallberg. Vad kan du säga för att vinna en rikare tredjedel än dina systrar?


Försköt cordelia

Lear förskjuter den ärliga dottern, ger kungariket till lismarna och sen går allt utför och slutet är en klassisk Shakespearsk orgie i död och lidande. I Wien är Klaus Maria Brandauer en konventionell, allt virrigare Lear, men med en hel del magi i sin scennärvaro i en tidstypisk uppsättning, den utspelar sig i Shakespears tänkta tid. Vår teaterrecensent Karin Månsson såg den konfliktfyllda premiären på Linus Tunström sista uppsättning som teaterchef. Referenser: Morgan, G. Images of organization.


Som om värdigheten redan berövats monarken och en spirande demens, eller galenskap, driver honom, och oss, in i en skrämmande fragmentiserad drömvärld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg