fredag 12 maj 2017

Livskris ångest

Få bort din ångest i dag med ljudbok. Det känns som att kroppen rent bokstavligt går sönder eller att hjärtat skall brista. Ett vanligt uttryck är att gå in i väggen. Många skäms för sina överväldigande känslor och fruktar för sin mentala hälsa.


Man orkar inget längre.

Det som alltid känns extra tungt är att bli mentalt ensam i sin livskris. En social och känslomässig isolering som är vidrig. Just då, precis just då, finns bara ett svart hål av ångest och vanmakt. En bubbla runt dig som gör att du känner dig frånkopplad den övriga världen. Kris ( livskris , sorg, separation, sjukdom) Symtom vid kris är nedstämdhet, svårighet att fatta beslut, koncentrationssvårigheter och handlingsförlamning.


Ofta hamnar vi i skuld- eller skamkänslor runt någon detalj som vi ältar om och om igen. En livskris tar tid och kraft att hantera och man kan behöva hjälp att komma igenom den, men medicinering är inte vägen ur en livskris.

När människor går igenom en normal livskris kan krisreaktionerna vara exempelvis nedstämdhet, rastlöshet, ångest och aggressivt utagerande. Att söka stöd från personerna som står oss närmst eller som genomgår samma sak ger oss styrka och är ett av de bästa sätten att hantera livskriser. Det är dock viktigt att de personer vi sträcker ut en hand mot är optimistiska och villiga att hjälpa oss reflektera eller lindra vår ångest.


Har alltid varit känslig för ångest (ligger i släkten) och för några månader sedan hamnade jag i en rejäl livskris. Träffade en mycket bra allmänläkare och fick Remeron. Bra att veta, faser vi går igenom vid livskriser. Förnekelse - Ett normalt sätt att succesivt anpassa sig till nya situationen för att inte drabbas av ångest.


Parallell känsla av trötthet, uppgivenhet, underkastelsereaktion (”loss of control”), depression, ångest. Fysiologiska stressreaktioner, t. Men ångest i stor utsträckning är ett problem. Jag är år gammal och hamnat i ett läge där jag inte riktigt vet om jag ser något hopp. Hon befinner sig i en livskris och hittar något att fästa sin ångest vid. Då och då dyker det upp passager och texter som låter ana livskris och bläcksvart depression.


Men ett är att de går igenom en livskris av något slag som gör dem sårbara och väcker frågor de söker svar på. Ta din livskris på allvar.

Alla råkar vi ut för olika typer av kriser någon gång i livet. En kris kan komma plötsligt, men den kan också utlösas av något du levt med länge. Reaktionerna på en kris och hur länge det tar att komma ur den varierar från person till person. Det är vanligt att känna ångest och oro i en krissituation. Det är också vanligt att få problem med sömnen.


För vissa är sömnen mycket påverkad under en tid. En kris också leda till att man känner sig utmattad och sover mer än vanligt. Känslomässiga reaktioner som oro, ångest , nedstämdhet, trötthet, känslor av otillräcklighet, isolering och sömnstörningar är vanliga symtom. Depression kan uppstå sekundärt.


Underliggande sjukdom kan öka reaktionerna. Intellektuella funktioner Försämrad förmåga att koncentrera sig och ta itu med problem. Vanliga besvär vi arbetar med är ångest , depression, stress, problem i relationen och sömnbesvär, all psykisk ohälsa som inte kräver specialistvård. Boka ett möte på mottagning eller via video så hjälper vi dig med bedömning av vilken hjälp som passar just dig och ditt mående bäst.


En livskris kan, utöver detta, utlösas av naturliga men svåra händelser som drabbar oss. Det kan vara en skilsmässa, att förlora jobbet eller att hamna i en konflikt som får följder för våra relationer, och mycket annat. Skiljas – en livskris med många faser Barbro Lennéer Axelson har skrivit boken ”Förluster” om bland annat skilsmässor. Klicka framåt för mer fakta i ämnet.


Ibland blir motgångarna och svårigheterna större än vad vi klarar av med vårt vanliga sätt att hantera det vi möter. Tillvaron skakas om och vi vet inte hur vi ska förstå och bemöta det som sker. Det här brukar kallas livskris eller utvecklingskris.


Ofta används de båda begreppen synonymt, men det finns en liten skillnad mellan dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg