onsdag 17 maj 2017

Medberoende psykiskt sjuk

Medberoende psykiskt sjuk

Medberoende personer har svårt att sätta hälsosamma gränser. Ett personligt gränssystem är en inre mekanism som både skyddar och bevarar en individs kropp, tankar, känslor och beteende. Människor som är medberoende vet inte vem de är. För Ann ledde en uppväxt med missbruk i familjen, till att senare bli ihop med en missbrukande partner. Hon lånar författaren Melody Beatties ord när hon beskriver medberoende : ”En medberoende människa är en som har låtit någon annans beteende påverka sig, och som är fullt upptagen av att kontrollera denna människas beteende”.


Medberoende psykiskt sjuk

Jag jobbar en hel del med medberoende. Eller ”enabler” som man säger på engelska. One who helps something to happen”. I de flesta fall är medberoende något vi har fått med oss om vi har växt upp med en missbrukande eller psykiskt sjuk förälder. I jämförelse med andra jämnåriga var dödligheten betydligt högre för dessa barn, t. Risken för att utveckla ett eget missbruk var tre gånger högre för barn med en missbrukande förälder, respektive dubbelt så hög för barn med en psykiskt sjuk förälder.


Ofta kommer insikten om medberoende i samband med att personen i fråga t. Vi måste därför ta hjälp för egen del, oavsett om våra anhöriga gör det eller ej. Jag vill lyfta Raspers ” psykiska förkylning ” som ett sätt att ge acceptans och förståelse till alla som är själsligt och psykiskt sjuk. Bara du vet hur dåligt du mår, det kan ingen annan bestämma. Det måste vara okej att vara hemma på grund av psykisk ohälsa, tills dess är vi psykiskt förkylda. Själv byter jag piskan mot.


Medberoende psykiskt sjuk

Den bok jag oftast rekommenderar till medberoende är Att återerövra sitt liv av Jean Jenson. Jag påminner också om ”medberoendebibeln” Flodhästen i vardagsrummet (Adlibris, Bokus) Läs också gärna mina artiklar: Har du en narcissist eller borderlineperson i din närhet? Oftast hör man ordet medberoende i samband med alkoholistfamiljer men detta kan utvecklas även i andra former av dysfunktionella familjekonstellationer som tex.


Man kan absolut uppvisa liknande beteendemönster om man exempelvis vuxit upp med en förälder som är psykiskt sjuk. Oberäkneligheten och otryggheten är ofta densamma. Men jag anser ändå att termen ” medberoende ” bör avgränsas till de relationsmönster som kan uppstå i en lång, nära relation till någon som har ett missbruk. I relationer till andra var jag alltid den starka, den som folk anförtrodde sig till, som ställde upp i vått och torrt. Det var så jag fick min bekräftelse, jag förstod att jag var bra på något - jag var en problemlösare.


Ingen skulle heller säga att dessa anhöriga är sjuka ( medberoende ) för att de fortsätter att hjälpa efter bästa förmåga. I stödprogrammen får anhöriga lära alternativa copingstrategier som gör att de själva mår bättre, vilket också kan påverka den med beroende positivt. Detta har exempelvis konstaterats i en svensk avhandling.


Att bygga upp relationen till sig själv. Vi kan ha olika starka drag av medberoende så ett första steg i terapin är att utforska hur medberoendet yttrar sig och ställer till det i det egna livet. Ofta känner man som medberoende igen sig i väldigt många av påståendena.


Ordet medberoende säger i sig ganska mycket. Jag har inte förstått det trots att jag har gått hos beroendemottagning i deras program för anhöriga. Att leva med en partner som är sjuk , arbetslös eller bara spelar rollen av ett offer gör att risken ökar för att bli den duktiga och ansvarstagande. I en sund relation växlar vi roller.


I en medberoende relation cementeras de. En medberoende känner att hon eller han inte kan styra över sitt liv, utan känner sig mer som ett offer. Nu sitter jag här med ett års svår kamp för att själv sluta missbruka bakom mig. Har varit på alla möjliga typer av möten, behandlingar etc, men utan resultat.


Min flickvän tycker fortfarande att hon inte har problem och att felet ligger hos mig som är psykiskt sjuk. Så lätt är det att gå från ett medberoende till att själv bli. Jag orkade helt enkelt inte med det o gör det inte ännu, det blev för jobbigt för mig så jag bröt helt med henne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg