torsdag 29 augusti 2019

När sker befruktningen efter samlag

Detta sker samma dag eller dagen efter ägglossningen. Ungefär ett dygn efter att ägget befruktats av spermien, delas äggcellen i två celler. Efter 5-dagar bildar embryot en. Några timmar efter att kärnorna smält samman delar sig ägget för första gången.


En person som har fungerande testiklar producerar vanligen ca 3miljoner nya spermier varje dygn.

Befruktningen sker ungefär i mitten av äggledaren. Vid befruktningen släpps spermien in i äggcellen. En kvinna kan bli befruktad när hon har ägglossning.


Eftersom mannens spermier kan överleva några dagar inne i kvinnan kan befruktningen ske något dygn efter själva samlaget. Den här kalkylen ger dig en uppskattning under vilka dagar som det är troligt att barnet blev till, baserat på kvinnans senaste menstruation innan graviditeten (och därmed förmodad ägglossning). Ja, du kan alltså ta reda på när samlaget som ledde till din (eller ditt barns) födelse skedde.


De spermierna dör inom kort.

Det befruktade ägget förs mot livmodern och efter två till sju dagar är ägget framme i livmodern. Ett samlag tre dygn innan ägglossning kan alltså leda till en befruktning. Dagarna med störst chans. Du har som störst chans till att bli gravid om du har sex två dygn innan ägglossning till och med timmar efter ägglossning. Hur stor är chansen att bli gravid?


Du måste nog vänta några veckor. Men om du är gravid kan vi avslöja att detta sker nu – följ med på resan genom kroppen! Celldelning och fästning. Jo, befruktningen kan ju ske redan efter ett par timmar efter samlaget , men ägget fäster i livmodern först flera dagar senare o det är då man börjar utsöndra hormoner, som kan ge vissa symptom. Jag trodde att molvärken också kommer då senare, men tydligen säger källorna lite olika.


Du får väl hoppas på det bästa! Det är störst chans till befruktning om man har vaginalt samlag ungefär tre dagar före ägglossning, till en eller två dagar efter. Det kan vara svårt att pricka in ägglossningen, eftersom det är svårt att veta exakt när ägglossningen sker.


Normalt så sker befruktningen av ägget ungefär mitt i äggledaren. Spermier kan leva upp till fem dagar, så även om man har samlag ett antal dagar innan ägglossningen så kan kvinnan bli gravid.

Av ren nyfikenhet undrar jag när själva befruktningen kan ha skett på ett ungefär, om mitt beräknade förlossningsdatum är december i år (konstaterat efter rutinultraljudet). Vi har samlat svaren för dig som försöker bli gravid. Hur vet man när det är störst chans till befruktning ? Om man har vaginalt samlag ungefär tre dagar före ägglossning, till en eller två dagar efter ägglossning har man som störst chans till befruktning. På insidan av livmoderns finns en blodrik slemhinna.


När sker ägglossningen? Om det inte sker någon befruktning så behövs inte slemhinnan. Då lossnar den och startar en blödning som kallas för detta.


Blir ägget befruktat kommer det sedan att fästa vid livmoderväggen och en normal fosterutveckling tar sin början. Sker inte befruktning stöts ägget ut tillsammans med livmoderväggens slemhinna och du får istället din mens. Men eftersom mannens sädesceller är befruktningsdugliga (lever) i upp till timmar (i snitt), eller mer, efter ett samlag , kan kvinnan i praktiken bli gravid under en period av 4-dygn varje månad.


Kanske missförstod men oavsett om man känner något direkt så kan det inte vara befruktningen eftersom den sker några dagar senare. Ilningar efter samlag påverkas nog av något annat. Man kan säkert känna befruktningen sen, när den väl sker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg