fredag 14 december 2018

Sen abort

Efter vecka eller görs aborter alltid med medicinsk meto men då är aborten mer långdragen och du får stanna längre på mottagningen. Det är olika hur lång tid aborten tar, men de flesta får åka hem samma dag. Det finns främst två metoder att utföra en abort på, medicinsk eller kirurgisk. Medicinsk abort är som det låter en abort framkallad genom medicinering, dvs med tabletter. En kirurgisk abort innebär att man gör ett fysiskt ingrepp, även kallad skrapning.


Gör man en sen abort använder man sig av den så kallade två-stegs-metoden.

Det blöder mest i början och sen minskar det allt eftersom. Efter en medicinsk abort kan du blöda i tre till sex veckor. Men det är olika från person till person hur länge det kommer blod.


Barnmorskeförbundet och Svensk förening för obstretik och gynekologi (SFOG) ska gemensamt ta fram förslag på nya riktlinjer för handläggning av sen abort. Vi har känt att vi behöver mer detaljerade riktlinjer. Det har funnits en osäkerhet kring tolkningen av abortlagen säger Andreas Herbst som är ordförande för SFOG.


Jag har väldigt nyligen (veckor) utfört en sen abort i v. När man väl bestämt sig för att utföra aborten får du ett graviditetshämmande hormon för att förbereda kroppen på en utdrivning av fostret.

Det är dessa tabletter som avstannar din graviditet. Men precis som mina förlossningsberättelser med Charles och Tilde förtjänar min lilla son som inte fick uppleva livet utanför magen en egen berättelse. Läs bara om du orkar, annars rekommenderar jag att du hoppar över detta inlägg. Sista dagen för abort är veckor och sex dagar.


Efter det anser man att fostret kan klara sig utanför moderns kropp och därför görs inga aborter på foster äldre än så. Abort vecka 9-Är du gravid mellan vecka 9-har du inte möjlighet att välja att göra en hemabort, utan kommer att vara på sjukhuset. Senaborter, efter vecka 1 görs alltid med medicinsk metod. Aborten görs på sjukhuset då den är mer långdragen, från några timmar upp till några dygn.


Sen abort görs inte hos oss Används från graviditetsvecka 12. Efter aborten Det är viktigt att Du följer den information Du får. Det är också viktigt att Du får stöd om Du känner att Du behöver det.


Varje abortsituation ser olika ut och omständigheterna runt Din abort avgör hur Du mår efteråt. Socialstyrelsen in 5ansökningar om sen abort. Av dessa beviljades 510.


Vad gäller de ansökningar som inte beviljades var motivet för ansökan sociala problem. Jag vill göra abort men det blir i så fall en sen abort. Hoppas kunna få en tid på mån så snabbt som möjligt.

Sen medicinsk abort Så går det till. Förbehandling med Mifepristone. Tabletten tas i närvaro av barnmorska och får inte skickas med hem.


Själva aborten kan sedan ske antingen hemma eller på sjukhus. Kirurgisk abort får endast utföras på sjukhus eller kliniker med särskilt tillstånd och går till så att livmodern töms med en vakuumsug. Vid sena aborter efter tolfte graviditetsveckan görs aborten i två steg där man med hormoner framkallar förlossning och skrapar efteråt.


Läser ju massa trådar om abort o just sen abort och undrar ju. Men vill ju inte fråga dom som gått igenom det. Fy fan rent ut sagt, jag hade nog blivit knäpp. Tänker på min klasskompis som gjorde detta med ett fullkomligt friskt barn, typ 3e aborten men den sista var sen.


Tror inte hon trodde på p piller eller annat preventivmedel. Specialistföreningarna är överens om att h andläggning av abort och handläggning av prematur förlossning är två helt olika vårdprocesser som inte ska sammanblandas. De har kommit fram till att inga livsuppehållande åtgärder ska utföras om kvinnan har fått ett tillstånd av rättsliga rådet till en sen abort.


Bland yngre kvinnor har tonårsaborterna minskat under den senaste tioårsperioden. Men barnmorskorna fick inte tillkalla läkare. Nu har händelsen anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Om en kvinna begärt abort eller om fråga uppkommit om avbrytande av havandeskapet enligt § skall hon erbjudas stödsamtal innan åtgärden utförs.


Efter utgången av adertonde havandeskapsveckan får abort utföras endast om socialstyrelsen lämnar kvinnan tillstånd till åtgärden. Vid sen abort skrivs kvinnan eller paret vanligen in på sjukhus. Vid medicinsk abort tar kvinnan hormontabletter (antiprogesteron) som förhindrar att graviditeten fortsätter då det graviditetsbevarande hormonet blockeras.


Livmoderhalsen mjukas även upp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg