torsdag 13 december 2018

Kavaj dam klädkod

Kläder online - Nyheter varje dag. Exklusiva Märken Online. Välj reafavoriterna idag! Finns bara kvar några dagar till!


Vi hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online.

Den placeras som nummer fyra ibland klädkoderna. Läs mer här och undrar du om något? Klicka på Ställ en fråga om vett och etikett. Det är kostnadsfritt och du är anonym.


Visst är det svårt att veta hur klädkoder funkar – och hur behåller du egentligen din personliga stil när inbjudan säger kavaj ? Här går vi igenom vad som förväntas när du fått en inbjudan med klädkod kavaj för både dam och herr. Förr var benämningen kavaj detsamma som mörk kostym, men idag använder många det för att beskriva en mer avslappnad klädsel.

Det ska ändå vara en hel kostym, men den kan vara i en lite ljusare nyans. Till det kan männen bära slips eller fluga, jeans är dock fortfarande inte okej. Då klädkoden mörk kostym gäller ska du klä dig lite mer formellt än klädkoden kavaj. Ifall du anser att en tillställning är formell av sig och klädkoden kavaj bestämts kan du även välja att bära mörk kostym.


Denna klädkod har vuxit fram, och blivit en egen, då poängen är att personer bör klä sig lite mer formellt. Klädkod udda kavaj ” (eller ”smart casual” som den oftast kallas på Engelska) är den mest informella av alla klädkoder och innebär kavaj och valfri byxa (inte jeans) som inte matchar varandra i färg eller material. Den absolut vanligaste kombinationen är marinblå kavaj till ett par beiga chinos. Slips är valfri men att föredra.


Att definiera vad Udda kavaj innebär för damer är inte helt enkelt. Det beror delvis på att klädkoder för damer inte alls är lika precisa som de för herrar, och det gäller även här. Att tänka på är att du ska vara uppkläd men inte formellt uppklädd.


Vad är för uppklätt och vad är för enkelt? Hon: Klänning, kjol eller byxdress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel. Detta alternativ är inte lika uppklätt som vid klädkod mörk kostym.


För damerna gäller klänning, dräkt, kjol eller byxor med top.

Ibland anges kostym som klädkod , vilket inte är korrekt. I vissa fall godtas avsteg från klädkoden , om en person vill bära annan klädsel exempelvis av religiösa skäl. I Sverige är de etablerade klädkoderna vid sociala tillställningar frack, smoking, mörk kostym och kavaj. Klädkod udda kavaj dam kan vara svårare att tolka. Välkända märkesvaror till kampanjpriser.


Här gäller finare kläder än vardagsklätt men det är ändå fritt att välja bland byxor, kjol eller klänning. Jeans kan upplevas för casual men till ett mindre formellt event kan det gå bra att ha mörka och hela jeans till en topp i finare material. Klädkoden kavaj har lägst formalitetsgrad av de fyra vedertagna klädkoderna ( kavaj , mörk kostym, aftondräkt och högtidsdräkt).


Dock så är den något mer informella och icke helt vedertagna klädkoden udda kavaj ännu lägre i formalitetsgrad. När passar klädkoden kavaj ? Mörk kostym och kavaj är snarlika klädkoder och du kan tyda dem i princip likadant. Skillnaden för män är att kavaj beskrivs som mer avslappnad klädsel än mörk kostym, som ska vara mer formell. Mörk kostym är precis som det låter – en kostym i mörkare färg som mörkblå, mörkgrå eller mörkbrun. Formalitetsgrad: Lägst.


Används vid: Klädkoden udda kavaj anses i klädkodsvärlden som en vardagsklädsel och räknas därför i vissa formellare sammanhang inte som en klädkod. Vi har dock en något modernare syn på detta och ser klädkoden kavaj som en fullgod klädkod och använder den mer än gärna. Klädkod kavaj (på engelska dresscode) är den minst formella av de formella festmunderingarna och den som lämnar mest utrymme för personliga tolkningar, vilket därmed inte betyder kombinationen kavaj och uddabyxor. För män innebär klädkoden kavaj alltså en hel kostym, mörk eller ljus beroende på sammanhanget. Traditionellt innebär det mörk kostym för män, men reglerna har luckrats upp.


Ljus kostym är rätt om det är den ljusa årstiden. Damerna bär kort klänning, dräkt och ibland är ett par eleganta långbyxor acceptabelt. Förr i tiden var mörk kostym och kavaj nästan samma sak och just i bröllopssammanhang kan det vara bra att tolka klädkoden lite mer åt det hållet. Det gäller att inte klä sig för fint.


Kavaj : Den minst formella klädkoden. Längden är så klart en fråga om tycke och smak, men tänk på att en kortare modell ofta uppfattas som mer modern medan en normallång eller lite längre fungerar bra till en klassisk damstil. Inget är dock skrivet i sten - en kavaj i oversize kan ge dig den där finishen din look behöver för att verkligen se cool, trendig och retro ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg