onsdag 6 september 2017

När ska man skilja sig

Se foton på gamla klasskamrater! Man mår aldrig bra när man förnekar eller förvränger känslor man har. Lägg inte locket på, självklart kommer det vara jättejobbigt att inte träffa barnen varje vecka – och du måste få vara i den smärtan. Men precis som alla sorgearbeten går det över, och du måste påminna dig själv om varför du gör det här.


När ska man skilja sig

Gör ni det och är beredda ta risken att något blir fel eller drar ut på tiden, så kan ni spara pengar. Risken med att skilja sig själv är främst att något blir fel kring vårdnaden eller att skilsmässan drar ut på tiden på grund av att ni måste komplettera med någon handling ni glömt. När det smyger sig in för mycket destruktivitet i relationen gäller det att se upp. Kränkande beteenden och verbala elakheter, som aggressiva och nedvärderande kommentarer, hör inte hemma i en sund relation. I en bra relation använder man sig inte av ett negativt språkbruk när man pratar om sin partner.


Men när ska man skiljas då? Eva Rusz svarar: – Jag är absolut inte emot skilsmässor. Lever man i en fysiskt eller psykiskt destruktiv relation ska man givetvis slänga sig på dörren fortast möjligt. Och har man träffats tidigt i livet, är det inte säkert att man ska ha samma partner tills man dör vid 85.


När man ser på varandra som ”du är alltid si och du är alltid så”. När föraktet och ironin blir slagträn, där man slår varandra i huvudet med föraktfulla kommentarer och spydigheter, det är då som det blir omöjligt att fortsätta leva med varandra i många fall, säger Anders Nyman. Om man har barn ihop ska man tänka på att skydda dem. Man är inte helt i balans när man skiljer sig , så man ska välja sina stunder när man pratar.


Regler om äktenskapsskillnad finner man i Äktenskapsbalken (ÄktB). Exakt hur ni ska berätta beror på barnets ålder och mognad. Barn som går i skolan kan lättare föreställa sig vad en separation kan innebära. För yngre barn blir det kanske verkligt först när uppbrottet sker. Berätta för barnet vad som händer.


Du kan berätta ensam eller tillsammans med den andra föräldern. Somliga anser kanske att man ger upp för enkelt när man väljer att skilja sig. Att man kan hålla sig kvar i förhållandet i hopp om att det kommer att ordna sig bara man försöker lite till.


Det kan vara svårt att veta när det är dags att ge upp och inse att det inte kommer fungera. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Det kan ta några veckor från det att Skatteverket fått information från tingsrätten till det att skatteverket registrerar den i folkbokföringen. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn.


När ska man skilja sig

Det kan handla om hur bodelningen ska göras, vad som händer med gemensamma eller enskilda skulder och hur ni ska göra med bostaden. Det kommer förstås en spontan oro över hur allt ska bli. Hur ska hon eller han klara sig på egen han med ekonomin, barn och så vidare. Men i stället för att belasta hen med din egen oro så prata hellre med en väninna eller din partner om du har någon.


Markus: Jag hade en lärare i personlig utveckling, en man från Italien, som definierade patologiska sjukdomar som frusen passion. När vi låter vår passion frysa, när livslusten inte längre pulserar i vårt blo då bjuder vi in alla möjliga psykiska och fysiska åkommor med öppen dörr. Ibland blir inte livet som man har tänkt sig.


Kanske har du inte trivts i din relation och funderat på att skilja dig under en längre ti kanske har beslutet fattats plötsligt av en händelse du inte vill leva med. Oavsett vad det är som har fått dig att vilja skilja dig har vi satt ihop en guide till hur du går tillväga och vad som. Om man däremot har saker som ska delas och bestämmer sig för att inte dela på dem ska man ändå göra ett bodelningsavtal där man talar om detta. Annars kan som sagt ena maken eller makan flera år senare komma och kräva en bodelning.


Vid separation Det är även viktigt att skriva ett bodelningsavtal när sambor ska separera. Du kan dock alltid skilja dig även om din partner inte vill det. En betänketid på månader kommer tillämpas då ni har barn och inte är ense om skilsmässan men oavsett kan du alltid skilja sig.


När det kommer till ekonomiska bekymmer har båda föräldrar en skyldighet att hjälpa till med de kostnader som tillkommer när man har barn. Paret som ska skilja sig kan komma överens om underhållet. När ett par skiljer sig eller om den ena personen dör. Jag tycker att alla som vill skiljas ska ta en ordentlig funderare på varför. Istället för att sitta tyst och fundera, så MÅSTE man säga åt sin partner hur man känner, tänker och mår och ev gå i parterapi.


Har man gift sig så är det i nöd och lust! Känslor kan möjligtvis komma tillbaka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg