tisdag 12 september 2017

Ljus klädsel begravning jeans

Inspireras av alla våra nyheter och hitta stilen som passar dig! Möbler, belysning och gardiner. Mängder av snygga plagg! Från jackor, byxor till toppar.


Vi har Ljus och världens bästa varumärken till rätt pris.

Klädsel vid begravning – långbyxor: Som kvinna kan man också välja att bära långbyxor som klädsel vid begravning. I regel bör det vara långbyxor av ett lite mer elegant slag. Jeans ska enligt huvudregeln alltid undvikas. Ljus klädsel innebär att begravningsgästerna ska avstå från svart klädsel därför att de anhöriga vill undvika det sorgmörka intrycket.


Då väljer man grått, beige, pastellfärger, men inte muntra kulörer som knallrött eller neongult. Valfri klädsel innebär att man kan välja mellan att vara mörkt klädd eller ha ljus klädsel. Naturligtvis kommer man inte klädd i skrikiga färger såsom rött, gult etc eller i festkläder.


Djupa urringningar, korta kjolar, bara ben, ärmlösa kläder, smycken av festkaraktär, avklippta jeans etc.

De anhöriga vill förmodligen minska den mörka tonen vid begravningen. Vi försöker informera om svårigheterna med denna typen av klädko eftersom många vill klä sig fint i kostym men inte äger en ljus kostym. Vi menar att om ljus klädsel påbjudes, är det vedertaget att komma i såväl jeans som andra ljusa byxor, gärna med en ljus eller grå kavaj men det går bra även om denna skulle vara svart. Detta förekommer inte idag. Anger inbjudan mörk klädsel väljer man som regel helst svart, grått eller mörkblått.


Sommartid kan vitt eller beige också gå bra. Färg på begravningsklädsel vid ljus klädsel. Om de anhöriga har angett att gästerna ska bära ljus klädsel , betyder det ofta att man inte vill att begravningen ska ha en allt för dyster och mörk inramning. Klädkoden innebär i klartext att man kan bära milda färger i lite ljusare toner än annars.


Klädsel och klädkod vid begravning brukar kommuniceras ut i dödsannonsen. Det är den som arrangerar begravningen som informerar om önskemål kring klädsel. Läs mer om begravningsklädsel här och ta kontakt med oss om du har några frågor.


Välkommen till Fonus – Sveriges mest anlitade begravningsbyrå. Vid klädkoden ljus klädsel frångås med andra ord den väletablerade traditionen gällande slipsfärg vid begravning. Om man inte ska bära en svart slips vid klädkoden ljus klädsel , vilken slipsfärg bör man då välja?


Den manliga begravningsgäst som bär kostym vid begravningen bör bära en slips i en ljusare kulör, exakt vilken.

Det är begravning i morgon och det är ljus klädsel som gäller. Vad bör man ta på sig som man? Tänker inte fara och tokköpa kläder i morgon bitt innan det är dags. Det som finns hemma är mörk kostym, vit skjorta, skor. Kan tänka mig att på sin höjd köpa någon sorts tröja som går att använda senare som lite bättre.


Det kan finnas besökare på begravningen som inte kan tänka sig annat än mörk sådan. Genom valfri klädsel ger man alla gäster en möjlighet att välja. Vid valfri klädsel kan kostym för honom och dräkt eller klänning för henne vara korrekt. Ljus eller valfri klädsel vid begravning.


Mannen liksom kvinnan bär vid ljus eller valfri klädsel det som man finner lämpligt, men det rekommenderas kostym för mannen och dräkt eller klänning för kvinnan. Vad gäller färger är det helt valfritt, även rött är accepterat. Det är dels ett sätt att förbereda sig själv inför begravningen , dels ett sätt att visa respekt och sitt deltagande. Klädsel på begravning eller den klädkod som gäller väljs av de anhöriga och förekommer både i kyrklig och borgerlig begravning.


Den vanligaste är mörk klädsel. Begravningens klädkod brukar framgå av inbjudan eller i dödsannonsen. Det är inte helt vanligt, men ibland förekommande, att man påbjuder ljus klädsel. Det är fint att det numera är mer öppet för individuella önskemål.


Till exempel finns det människor som i dag begravs i jeans och tröja, i stället för svepning eller finkostym. Om ni som planerar begravningen har en speciell önskan om gästernas klädsel kan ni skriva det i dödsannonsen eller inbjudan. Särskilt vid en begravning känner många det betydelsefullt att klädseln är rätt. Ljus klädsel till en begravning innebär att de anhöriga ber begravningsgästerna avstå från mörka kläder. Därför klär man sig i valfri färg men avstår från knallrött och neongrönt och andra extra glada färger.


Jeans och t-shirt är inte rätt för tillfället om inte klädkoden uttryckligen beskriver det. Ibland står det valfri klädsel och då kan det finnas en önskan av de närstående att alla som samlas för ett sista farväl själva gör bedömningen vad som är ”rätt” klädsel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg