torsdag 14 september 2017

Behandling av tvångssyndrom

Slipp tvångstankarna med effektiv hypnosljudbok. Det finns bra behandlingar som hjälper dig som har tvångssyndrom att bli av med besvären. Du som har tvångssyndrom kan behandlas med psykoterapi eller läkemedel. Ibland kan det också vara bra att behandlas med en kombination av båda.


Psykoterapi kan lära dig avstå från tvångshandlingar. En särskild form av psykoterapi som fungerar. De flesta som får behandling för tvångssyndrom mår bättre och kan hantera om de skulle ha kvar lite av symtomen.


I slutet av din behandling tar vi tillsammans fram en plan för att minska risken för att du ska börja må sämre igen. För att vi ska veta att din behandling hjälper får du göra regelbundna uppföljningar. Snabb utsättning av behandlingen medför stor risk för symtomrecidiv” SSRI ­preparaten citalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxe ­ tin och sertralin har god effekt på tvångssyndrom i 35– av fallen.


I studierna kvarstod effekten vid fortsatt behandling i upp till 5år. Anhöriga kan vara inblandade i tvånget, vilket gör att nära relationer påverkas negativt. Utan behandling är det svårt att bryta den negativa spiral som tvånget orsakar. Själva behandlingen bygger på en dialog där det framgår hur både patient och behandlaren ser på de svårigheter som ska behandlas och hur behandlingen ska gå till. Som patient är det viktigt att få en bra beskrivning av principerna bakom behandlingsmetoden.


Tvångssyndrom kan behandlas på endast fyra dagar. Psykiatri Nordväst i Stockholm ingår nu som första mottagning i landet i ett pilotprojekt där man utför en ny typ av terapi som bara tar fyra dagar. Av dessa är sertralin, fluvoxamin och klomipramin godkända för behandling av unga patienter.


Behandling av tvångssyndrom

Vid tvångssyndrom har beteendeterapi, med eller utan kognitiva inslag, likvärdig effekt på symtomen som antidepressiva läkemedel (Evidensstyrka 1). Kombinationsbehandling ger en viss ytterligare effekt (Evidensstyrka 1). Om det är svårt att klara av vardagen på grund av tvånget eller om det orsakar stort obehag, finns det behandling att söka. Följande läkemedel är alla godkända av svenska läkemedelsverket för behandling av tvångssyndrom och preparatens effekter är visade i flera välgjorda randomiserade studier.


Olika SRI preparat har liknande men ej identisk effekt- och biverkningsprofil. Exempelvis kan fluvoxamin initialt ge illamående men tolereras sedan i allmänhet väl. Standardisera utredning och behandling vid tvångssyndrom och relaterade syndrom för att säkerställa en jämlik kunskapsbaserad vård och behandling med utjämnande av inomregionala skillnader.


Behandlingen är krävande: 13–procent vägrar påbörja behandling och 15–procent avslutar i förtid. Att behandla tvångssyndrom eller OCD (Obsessive-Compulsive Disorder) är en process som kan vara tidskrävande. ERP ska genomföras under ledning av en terapeut under sessioner och som hemuppgifter.


Tvångsproblematiken är ofta kopplad till hemmet, varför terapeutledd exponering i hemmiljön kan vara centralt i behandlingen. Dessa mediciner har använts över hela världen vid tvångssyndrom i så många år att det är tryggt att det inte dykt upp några allvarliga långsiktiga bieffekter. Om du har tvångssyndrom som trots psykologisk behandling ger dig ett stort lidande, och tar upp en stor del av din vakna ti så är fördelarna med en medicinering stora. Man vet fortfarande inte så mycket om hur man bäst behandlar personer med både autism och tvångssyndrom.


Effekten av kognitiv beteende-terapi är antagligen sämre än vid ett ”vanligt” tvångssyndrom , eftersom personer med diagnos inom autismspektrumet har svårare än andra patienter att vänja sig vid obehag och ångestkänslor. Nu kan diagnos, behandling och uppföljning bli enklare. Forskare Mats Humble vid Region Örebro län har hittat nya samband samt tagit fram en mer lättanvänd skattningsskala vid diagnos av tvångssyndrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg