torsdag 21 september 2017

Fysiskt våld definition

Fysiskt våld definition

Ofta blir våldet allvarligare ju längre relationen pågår. Kontroll och maktbehov är den yttersta drivkraften bakom utövandet av våld i nära relationer. Genom fysiskt , psykiskt, sexuellt och materiellt våld kontrolleras offrets beteende och handlingsfrihet (2). Både män och kvinnor utsätts för våld , men våldsutsattheten ser olika ut.


Att slå, sparka, nypa, skaka, klösa, lugga, bita, bränna, förgifta eller att försöka kväva ett barn är några exempel på fysiskt våld. Det är också en brottslig handling. Det kan vara allt ifrån örfilar och knuffar till användande av olika vapen, stryptag och mord. Fysiskt , psykiskt och sexuellt våld. Materiellt våld kan bestå av materiell skadegörelse, exempelvis om våldsutövaren slår sönder möbler och andra saker i hemmet eller förstör eller tvingar den utsatta att själv förstöra ägodelar av särskild betydelse.


Ekonomiskt förtryck av en närstående ses också som våld. Det kan uttryckas genom ekonomiska hot, begränsningar av gemensamma ekonomiska tillgångar eller att tvinga någon att utföra ekonomiska olagligheter. Förtrycket skapar begränsat handlingsutrymme och verkar nedvärderande.


Fysiskt våld definition

Psykisk misshandel är det första steget till fysisk misshandel. Nästa steg kan bli att slå på föremål eller att de verbala angreppen börjar förekomma inför andra människor innan misshandlaren slutligen attackerar sin partner fysiskt. Den psykiska misshandeln fortgår sedan parallellt med den fysiska misshandeln. Många kvinnor som utsätts för våld upplever att de psykiska övergreppen, som kränkningar, försök till isolering och psykologisk nedbrytning, är svårast att hantera känslomässigt. Autoteliskt våld - som handlar om att döda för dödandets egen skull.


I en essäbok av sociologen David Wästerfors betraktas våld ur fyra synvinklar: våld som situation, våld som specialitet, våld som politik och våld som berättelse. Det handlar främst om fysiskt våld men även andra former berörs. Med barnmisshandel menas här olika typer av våld såsom fysiskt våld , psykiskt våld , försummelse, sexuella övergrepp samt upplevt våld mellan vuxna i familjen. Detta inkluderar t ex: slag, sparkar, angrepp med olika föremål, luggning, att bitas, att använda vapen eller kniv, strypförsök. Det latenta våldet är ständigt närvarande i kraft av sin möjlighet.


Att bli utsatt för våld påverkar hälsan. Våldet kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Våldet kan ge akuta fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär. Det finns hjälp att få för att ta sig ur relationen och för att må bättre. Våld mot barn – en vid definition.


Besläktade ord: våldföra,. I denna rapport utgår vi från två olika definitioner av våld. Definitioner av barnmisshandel respektive våld mot barn. Utifrån våldets karaktäristika har WHO utvecklat en typologi där våldet identi-fieras i fyra olika våldstyper: fysiskt , sexuellt och psykologiskt våld samt försummelse (omsorgssvikt).


WHO:s våldsdefinition har medvetet givits stor bredd. Utformningen speglar den ökade insikten bland forskare och praktiker att även våld som inte. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. Den svenska regeringen har tagit initiativ till en rad utredningar, kartläggningar och forskning inom området. Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott.


Regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck är att det har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet. På det sättet liknar det mäns våld mot kvinnor i nära relationer i stort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg