tisdag 26 september 2017

Indikationer för ect behandling

Behandling mot Alkoholism. Vi har inga grupper individuell behandling. En del kan behöva behandling oftare. Symtomen brukar minska redan efter några behandlingar.


Det är vanligt med fem till tolv behandlingar innan du mår bra igen. De flesta tar läkemedel för att ha kvar effekten av elbehandlingen.

För en del personer fungerar det bättre att fortsätta med elbehandlingen för att undvika att må dåligt igen. ECT (behandlingsserie med syfte att förebygga återkom-mande sjukdomsskov). Fortsättnings- ECT och i vissa fall under-hålls- ECT rekommenderas för patienter där effekten av ECT varit tydlig och behandling med läkemedel ensamt inte haft tillräcklig effekt. Användarguide – Dokumentation vid ECT - behandling ECT : somatiska riskfaktorer Beskrivning av patient som är aktuell för ECT , som har ett somatiskt tillstånd och där finns en ökad risk för komplikationer i samband med ECT.


Svaret anges genom val bland ett antal fasta alternativ. Indikationer - Detta är enligt vissa studier den bästa behandlingen mot svår självmordsdepression. Djupa depressioner , särskilt melankoliska eller psykotiska.


Depressioner som inte svarar på annan behandling och är svåra. I akutläget vid hög självmordsrisk som första behandling.

Svår depression, med suicidrisk eller psykos. Vid mani, särskilt svårbehandlad eller urakut mani utgör en klar indikation för ECT. Vid cykloid psykos som visar den kliniska bilden av en post partum psykos. Tidig ECT - behandling kan minimera sjukdomens inverkan på mor - barnrelationen och är väl förenlig med amning.


I många andra länder används ECT - behandlingen ringa eller inte alls. Korrekt: ECT behandlingen saknar vetenskaplig grund. Det finns ingen korrekt uppföljning kring ECT - behandlingen i Sverige.


Socialstyrelsen vet inte ens hur många behandlingar som ges om året och har blivit JO-anmäld av KMR för detta. Elbehandling används vid svår depression och kan vara livräddande, eftersom den verkar snabbare och i de flesta fall är mer effektiv än behandling med läkemedel. Obehandlade kan de i värsta fall leda till döden. Korrekt administrerad och på välvalda indikationer är elektrokonvulsiv terapi ( ECT ) en säker och effektiv behandling vid flera av dessa sjukdomar.


Svenska Psykiatriska Föreningen har tagit initiativ till att skapa kliniska riktlinjer för ECT. Verkningsmekanismerna för ECT är ofullständigt kända. Fjorton patienter som fick behandling med ECT för depression undersöktes med magnetkamera (3T-MRI) före och direkt efter behandling med ECT , samt vid uppföljning efter och månader. Därefter skall behandlingen följas upp med lämpliga, recidivförebyggande läkemedel.


ECT , vilka stödjer behandlingen inom modern medicin. ECT har också visat sig kunna vara en botande behandling vid tidig munhålecancer (9) samt en botande och organsparande behandling vid avancerad hudcancer (10). I dagens läge är dock inte ECT rekommenderat för botande behandling.

För bupropion, agomelatin och vortioxetin saknas för närvarande rutinanalyser. Vid svår depression eller utebliven effekt av flera behandlingsförsök vid långvarig medelsvår depression blir det ofta aktuellt med remiss till psykiatrin eller konsultation med specialist i psykiatri via telefon för råd om vidare behandling. T v-programmen Uppdrag granskning och Debatt har under senhösten nagelfarit den psykiatriska behandlingen ECT , förkortning för electric convulsive treatment, elektrokonvulsiv behandling. I tv-programmen användes den förlegade och missvisande benämningen elektrochock – varken den som får behandlingen eller ser på när den ges upplever den som chockartad. Hur stark är själva elchocken vid ECT ? De kliniska riktlinjerna för ECT - behandling är välbehövliga därför att området är, och har varit kontroversiellt.


Det har saknats en sammanställning av evidensen på området på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg