fredag 17 maj 2019

Platta tak problem

Plannjas ambition är att skapa bättre byggnader. Kostnadsfri inspektion! Sök smidigt på vår hemsida. Hitta närmaste återförsäljare här! Kulörprogram med RAL- och NCS.

Ladda ner kulörprogram här. Bygghandel, Plåtslageri, Husfabrik. En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Letar efter hus och har fastnat lite för atriumhus med platta tak. Tycker att det är en snygg design, och tanken på att slippe se grannarna när jag tar en öl och grillar i trädgården tilltalar mig lite också.


Men frågan är, hur opraktiskt är det egentligen? Men för att problemen ska uppstå handlar det om att taket är felkonstruerat, byggt med fel material eller dåligt skött.

Vi försäkrar hus med platta tak men har aldrig upplevt att dessa varit sämre ur risksynpunkt än andra tak. Det beror på att taket ska vara konstruerat enligt gällande byggregler. Tyvärr har dock platta tak visat sig medföra stora problem i vattenavrinningen som ofta lett till fuktproblem. Ett platt tak kan generellt definieras såsom ett tak med en taklutning mindre än 1:4 cirka grader. Utan en tillräckligt brant sluttning, kan inte regnvatten och snö köra av, så att den stannar kvar och pölar.


Dessa tak pölar blir stillastående och som kan skada taket. I denna artikel beskriver vi hur du bäst hanterar takdetaljer på platta tak. Problem med takdetaljer på platta tak. Takdetaljer är alla anslutningar och konstruktioner som finns på ett platt tak. Byggarbetare och tätskiktsläggare konfronteras ofta av komplexiteten hos dessa detaljer.


Sprickor, hål, mossa och löv kan orsaka fuktproblem på taket och på vinden. Skorsten, hängrännor och stuprör är delar av taket som du inte bör glömma bort att kontrollera. Platta tak särskilt utsatta. Oavsett vad man tycker om låglutande tak ur en estetisk synvinkel så har dessvärre den här typen av tak visat sig orsaka en del problem.


Alla mått är i mm där inget annat.

Flacka tak (≤ 1:1 cirka 6°) kan utföras som en balkrost av trä, det vill säga balkar som bildar ett gitter i två eller tre riktningar. En balkrost av till exempel limträ kan användas inom spännviddsområdet - m. Undersidan lämnas ofta synlig av estetiska skäl. På senare år har det varit en stor uppmärksamhet på att komma till rätta med dessa problem. Dels har kvaliteten på membranen höjts och samtidigt har användningen av ytdränering visat sig vara fördelaktig. Det ger en väldefinierad dräneringskapacitet på hela taket , kombinerat med ett effektiv skydd av den underliggande takmembranen.


Att bygga ett platt tak där det placerats fläktar och andra saker är inte vidare bra. Det är också från skarvar på taket det runnit in en del vatten i byggnaden. En lösning på detta problem är att bygga ett vinklat tak över nuvarande tak. Detta har gjorts på flera byggnader i Göteborg där jag tidigare jobbat. Detta förhållande är direkt relaterat till att vatten ofta blir stående på plana takytor och att slitaget genom detta blir forcerat i förhållande till tak med högre vinkel.


De har haft problem med mögel i huset i tak , väggar och golv. Golven har fått göras om då det inte fanns någon luftspalt bl a. Med tanke på att problemen uppkom redan efter några år så borde det åtgärdats på huset ni skall titta på - om de haft problem. Grus kan tvättas bort, naglar poppade, railheads utsatta.


Dessa saker kan orsaka allvarliga läckage och tak skador. Detta är ett allvarligt problem , eftersom läckage kan orsaka en elektrisk fara. I den här artikeln hittar du tips om vad du bör tänka på när yttertaket läcker. När skadan redan är skedd och taket släpper in vatten i bostaden, bör du handla snabbt för att förhindra ytterligare förödelse. Du bör också genom att göra regelbunden översyn, vara uppmärksam på även små förändringar.


Generellt är plattorna därför bättre, under senare delen av 80-talet. Men även om isoleringen är utvändig, är det mycket vanligt att man inte isolerat under hela plattan , vilket kan ge fuktproblem. Golvvärme blev allt vanligare, men i många hus har problem med fukt uppstått, när golvvärmen stått avstängd under sommaren. Många miljonprogramsvillor har platta tak , med risk för läckor.


Plastmattor på fuktig betong har skapat problem under den här perioden. Gillestugor är mögelfaror. Radonhaltig blåbetong används fortfarande. Ventilationsluften tillför istället fukt som kan kon-densera inne i taket under klara, kalla nätter.


Ett oventilerat tak där det inte tillförs. Vart tredje hus från 70-talets början har problem med mögel och runt vart femte hus från 70-talets slut. När hus drabbas av problem med fukt och mögel, drabbas de som bor i huset ofta av en rad hälsobesvär.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg