fredag 24 maj 2019

Ocd behandlingsmetoder

Uppmuntra patienten att läsa själv om OCD , t ex på patientföreningens hemsida (se adress nedan). Försök korrigera patientens överdrivna rädsla för läkemedel och annat och få henne att förstå att dessa känslor är uttryck för tvivelsjukan. Hur den utformas beror på vilken typ av OCD -problem man har. Det beror också på om man utöver sin OCD har andra psykiska besvär, eller på omständigheter som ålder, boende och sysselsättning.


Viktiga principer inom Kbt-modellerna.

Den mest utforskade behandlingsmetoden för OCD kallas exponering med ritualprevention. Støt OCD -foreningen, hver gang du tanker. I dessa diagnoser kan ingå olika former av tvångsmässighet, men behöver därför inte klassificeras som OCD.


Ansvarsfördelning inom organisationen Alla inom vår organisation (BUP) skall kunna känna igen de typiska symptomen på OCD. Psykoterapi är en behandlingsmetod som oftast innebär att du går och pratar med en psykolog eller psykoterapeut. För att vara säker på att den du träffar är legitimera ska du gå till en behandlare som har en yrkeslegitimation som är utfärdad av Socialstyrelsen. Psykologiska behandlingsmetoder kan användas vid flera olika diagnoser och tillstån till exempel vid depression, ångestsyndrom, personlighetssyndrom och andra former av psykisk ohälsa, bland annat självskadebeteende.


Samtidig med bevidstheden om, at OCD bestemt ikke er en sjælden sygdom, har man fundet ud af, at OCD kan behandles med særdeles gode resultater.

Vi har i Praksis for kognitiv terapi arbejdet med OCD -behandling de sidste år, og har igennem vores mangeårige erfaring stor kompetence indenfor OCD -området. Kombinationen av dessa behandlingsmetoder ger oss unika möjligheter att anpassa behandlingen efter dina speciella behov. Vår långa erfarenhet kombinerat med våra behandlingsmetoder ger oss goda förutsättningar för att uppnå resultat även vid svår och komplex psykisk problematik.


Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en sammanslagning av Kognitiv psykoterapi, som bygger på teorier om våra tankar och vår informationsbearbetning och Beteendeterapi, som bygger på inlärningsteori. Numera innefattar KBT även andra behandlingsmetoder , och får närmast betraktas som ett paraplybegrepp. OCD behandlingsmetoder : Kognitiv beteendemässig psykoterapi gör det möjligt för patienten att motstå obsessiva tankar genom att ändra eller förenkla ritualer.


När du pratar med en patient delar doktorn tydligt de bekymmer som de berättigade och orsakade av sjukdomen. OCD och diagnosen är lika vanlig hos män som hos kvinnor. Enligt befintlig kunskap är det enbart exponering med re-sponsprevention (ERP), medicinering, el-ler en kombination av dessa två, som har långsiktig effekt vid OCD. Det är också dessa behandlingsmetoder som rekom-menderas i Sverige. Här får de behandling enligt vetenskapligt underbyggda metoder i form av intensiv kognitiv beteendeterapi.


Behandlingsmetoden påvisar mycket goda resultat. Alternativa behandlingsmetoder eller alternativmedicin vid behandling av cancer har ingen formell definition. Det finns effektiv hjälp att få, i form av specifika läkemedel och en specifik psykologisk behandlingsmetod inom KBT (kognitiv beteendeterapi) som kallas för exponering med responsprevention.


De här båda behandlingssätten (läkemedel och KBT), var och en för sig eller i kombination, ger god hjälp till de flesta. Gäller det tvångssyndrom, förkortat OCD , bör man i stället relativt snabbt övergå till kognitiv beteendeterapi, KBT, med exponeringar för det som orsakar rädsla och tvångsbeteende.

SSRI, kan komma i fråga om inte de psykopedagogiska åtgärderna har tillräcklig effekt. Når den OCD -ramte og psyko­lo­gen sammen får en god indsigt i måderne, hvorpå den OCD -ramte fore­stil­ler sig, at de fryg­tede hændel­ser kan ske, begyn­der arbej­det med kogni­tiv omstruk­tu­re­ring. Begre­bet dækker alle de meto­der, man anven­der til at udfor­dre indhol­det af og logik­ken i tvang­stan­kerne.


Att arbeta som boendestödjare. Boendestöd är en central insats för att människor med psykiska funktionshinder skall kunna klara av och bo i ett eget boende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg