fredag 24 mars 2017

Våld i nära relationer barn

Definition av våld och utsatthet i nära relationer. Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot. De har rätt till stöd och hjälp. Att ha bevittnat våld innefattar även att barnet inte sett, men hört våldet.


Att låta barn bevittna våld i nära relationer är inte i sig en brottslig handling.

Ett flertal studier visar att när barn bevittnar våld i familjen under sin uppväxt påverkar deras nära relationer och mönster för socialt samspel negativt. Vidare rapporterar de fler konflikter i kamratrelationer samt känner sig mer ensamma än andra barn. Att förebygga och motverka våld mot barn handlar till stor del om att skapa förutsättningar för ett gott föräldraskap och att upptäcka våld i nära relationer. Det handlar också om ett sammanhållet och tryggt skyddsnät för barn i familjer med våld och i andra utsatta situationer. Syftet med föreläsningen är att synliggöra de konsekvenser våld i nära relationer får för barn , både att själv utsättas direkt eller att leva med att någon familjemedlem utsätts för våld , samt att visa på vikten av att barn själva får komma till tals och berätta om sin situation.


Våld förekommer i alla typer av familjer och parrelationer. Den vanligaste typen av våld är dock mäns våld mot kvinnor som de har eller har haft en relation med. Eftersom våldet ofta sker i hemmet under en längre period är det särskilt skadligt, både för den som utsätts för våldet och för de barn som tvingas uppleva det.


Barnombudsmannen har träffat barn och ungdomar som upplevt våld i nära relationer.

Ett genomgående tema i deras berättelser är att våldet kunde pågå väldigt länge utan att upptäckas. Begreppet i nära relation specificerades till är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn. Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat. Syftet med utvecklingsmedlen är att kvalitetsutveckla arbetet mot våld i nära relationer , stödet till våldsutsatta kvinnor och barn , barn som har bevittnat våld samt arbetet med våldsutövare.


Välkommen till Våldinärarelationer. Den är ett samarbete mellan VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer och Dialoga, Göteborg Stads kompetenscentrum om våld i nära relationer och hedersrelaterat våld. Enheten arbetar med att förse hälso- och sjukvård- samt tandvård med kunskap om våld i nära relationer i syfte att öka personalens beredskap i mötet med vuxna och barn som är, eller har varit utsatta för våld av närstående. Våld är vanligtvis inte den explicita orsaken till att människor söker vård. Hedemora kommun har antagit handlingsplan för kvinnofri mot våld i nära relationer.


Handlingsplan vid våld i nära relationer Uppdaterad handlingsplan vid våld i nära relationer kommer inom kort. Det finns dock ett särskilt beaktande gällande våldsutsatta kvinnor i nära relation och barn som upplevt våld. I detta tema beskrivs hur du som arbetar i socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården kan upptäcka detta våld och hur du kan stödja och hjälpa utsatta personer.


Barn ska få det stöd som barnet behöver. Utväg Skaraborg är en verksamhet som arbetar mot våld i nära relation. Till Utväg Skarborg kan man vända sig med upplevelser av våld och respektlöshet i en nära relation. Utväg erbjuder stöd till personer som varit utsatta för våld i sin relation , för personer som vill få stöd med sin aggressivitet samt barn och ungdomar med upplevelse av våld i sin uppväxt.


De flesta barn som upplever våld i nära relationer upprepar inte faderns våldshandlingar senare i livet. Det finns även brister i kunskapen om hur överföringen av våld kan se ut.

Barn är inte en enhetlig grupp utan faktorer som ålder, kön, personliga egenskaper och grad av isolering påverkar hur barn hanterar våldet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg