fredag 31 mars 2017

Förkalkyl exempel

En förkalkyl är ett beslutsunderlag som upprättas före ett beslut genomförs. Eftersom underlaget baseras på framtida intäkter och kostnader är en förkalkyl ofta förknippad med osäkerhet. Direkt material och direkt lön måste uppskattas i en förkalkyl och sedan registreras på kostnadsobjekt så att en efterkalkyl kan upprättas. Direkt material uppskattas i en förkalkyl genom att man beräknar hur mycket material som krävs per enhet av kostnadsobjektet och multiplicerar respektive mängd med ett kalkylpris.


Glöm inte att göra efterkalkyler. En efterkalkyl på faktiska kostnader och intäkter. Genom att lära sig av efterkalkylen blir det framtida kalkylarbetet ännu bättre och säkrare. Läs mer oGrundläggande begrepp Nollpunkten och resultatdiagram.


Exempel Antag att normal tillverkningsvolym i tidigare exempel är 8st. Beräkna självkostnad per styck enligt normalkalkylmetoden! Beräkning av kostnaderna för en produkt (eller annat) som görs i förväg, dvs innan produkten tillverkats. Det mervärde som varor och material får genom att bearbetas i företaget.


En självkostnadskalkyl används både som förkalkyl och efterkalkyl och kan utgöra underlag för prissättningsbeslut, lagervärdering eller lönsamhetsanalyser. I en självkostnadskalkyl används kostnadsbegreppen direkta kostnader och indirekta kostnader. En aktivitetskalkyl upprättas för varje aktivitet, där resursåtgången beräknas för varje aktivitet. En periodiserad förkalkyl upprättas för att visa på kostnader och ackumulerade kostnader över hela projektets genomförande.


Detta kan med fördel göras i diagramform. De direkta kostnaderna kan jämföras med särkostnader och är därmed knutna till produkten eller kostnadsbärare samt till allt som är länkat till denna – material, maskiner, direkta lönekostnader för personalen som enbart arbetar med tillverkningen samt den direkta försäljningskostnaden, vilken till exempel är provisionsbaserad. I förkalkylen ska värdet redovisas på den mark som kommunen även i framtiden ska äga. Denna kalkyl används som underlag i kommunens budgetprocess.


Förkalkyl exempel

Om beslut innebär att projektet inte kommer att fortsätta efter förkalkylen ska de hittills bokförda utgifterna resultatföras. Genom känslighetsanalysen kan tar man reda på vilka effekter en sådan ökning ger på resultatet. Om Aseas förkalkyl exempelvis sade procents vinst, blev det verkliga utfallet snarare procent två år senare. Samurajen som gjort utfallet stoppade motvilligt undan kniven igen och såg missnöjd ut bakom sina ansiktstatueringar.


Förkalkyl är ett substantiv. Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. Nej, en förkalkyl inbegriper endast den förväntade kostnaden för det alternativ man redan valt, efter att man beräknat alternativkostnaden.


Förkalkyl exempel

Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm. Alternativkostnaden sammanställs innan en förkalkyl för att se vilket beslut som ska tas, till exempel vilken investering som ska göras eller vilken typ av tillverkning man ska ha. Som exempel kan vi säga att du ska planera en reklamkampanj eller en större marknadsundersökning.


Upprättar du en kalkyl, eller snarare en förkalkyl , får du ett underlag baserat på framtida kostnader och intäkter. Kalkylen är alltså inte helt säker men kan ändå ge en fingervisning. En del har tumregler vad payback-tiden får vara som mest, till exempel år. Det är egentligen fel, payback-tiden ska vara mindre än den ekonomiska livslängden.


Företag med otåliga ägare, såsom börsnoterade företag, kan ha sådana tumregler. Om du ska komma igång med eget företag eller om du ska göra budget i ett mindre, igångvarande företag kan du ha stor nytta av Almis budgetmallar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg