måndag 20 mars 2017

Istdp försvar

Istdp försvar

Legitimerade behandlare över hela sverige. Hitta en samtalskontakt som passar dig. Maila eller ring och boka in en samtalstid! Vad är en psykoterapeut? Hur kan man förstå psykedelisk terapi ur ett ISTDP -perspektiv?


Etymologiskt betyder psykedelika att sinnet visar sig eller manifesteras. Själsinnehåll, även omedvetet, framträder bland annat genom att egot mjukas upp och därigenom dess försvar. ISTDP menar att psykologiska problem orsakas av inlärda automatiska beteenden – försvar – som vi människor använder oss av för att hantera och undvika känslor. Det kan till exempel handla om att vi undviker att tänka på vissa saker, att vi kritiserar oss själva eller att vi ältar något. Färdigheter för att arbeta med “sköra” patienter.


Regressiva försvar , dissociativa processer, panikattacker, psykotiska symptom, psykosomatiska besvär, det graderade formatet av ISTDP , personlighetsproblematik. Jag ger introduktionskurser, s. Pre-core, i ISTDP som är en tre-dagar lång kurs till leg psykologer och leg psykoterapeuter som vill få en inblick i grunderna i ISTDP. Pre-core är en förutsättning för att gå den tre-åriga core-utbildningen som är en mer avancerad utbildning i ISTDP. ISTDP -terapeuter jag sett tydligt tar ställning mot försvar som bidrar till de problem som patienten söker hjälp för, så sker detta alltid tillsammans med stort medkännande och respekt för att försvaren en gång varit adaptiva och skyddat patienten mot smärtsamma affekter. Behandlingen har således ett tydligt fokus och terapeuten är ständigt utmanande i förhållande till patientens försvar , men med en samtidig ständigt närvarande empati inför patientens smärtsamma känslor.


ISTDP har sina rötter i den klassiska psykoanalysen skiljer den sig från sitt ursprung på många sätt. Men när vi gör det, vilket Heinrich Racker också påpekar i sin bok om överföring och motöverföring, går vi på ett masochistiskt sätt med i patientens motstånd. Så att aktivt ingripa när patientens ångest är för hög och att aktivt beskriva försvar som skadar patienten, är en stor förändring för terapeuten. Fördjupningsutbildning i ISTDP (Core training). Utbildningen sker i samråd med ISTDP -institutet, Sveriges nätverk för utbildare i ISTDP.


Intensive short-term Dynamic Psychotherapy ( ISTDP ) är en affektfokuserad psykoterapeutisk modell med teoretisk grund i psykoanalysen. Short-Term Dynamic Psychoterapy ( ISTDP ) avser hjälpa människor att uppleva och bli medvetna om sina affekter. Syftet med denna studie var att undersöka vilken effekt och genomförbarhet en kort affektfokuserad terapi baserad på principer från ISTDP har för unga vuxna inom psykiatrin. Nyckelord: ISTDP , karaktärsstruktur, psykisk hälsa, CORE-OM Abstract Introduction: In ISTDP have psychodynamic diagnostics developed and is continuously used in the treatment. The diagnostics divides patients into different character structures.


ISTDP är en psykodynamisk terapiform där fokus är på att hjälpa dig luckra upp problematiska mönster i ditt liv. Detta genom att komma i kontakt och uppleva dina känslor. Terapiformen är aktiv och jobbar med djupgående förändringar. Inom ISTDP finns också väl beskrivna metoder för att monitorera patien-tens kapacitet samt riktlinjer kring när tekniker ska användas för att reglera ångest snarare än mobilisera affekter (det så kallad graderade for-matet av ISTDP , se nedan).


En av teorierna inom ISTDP bygger på att ångest anses kunna ta tre olika urladdningsvägar i kroppen. För den som är spänd och suckar när känslorna ska undersökas i mötet med terapeuten, anses den viljestyrda muskulaturen vara inblandad. Då går det bra att arbeta aktivt med patientens försvar mot att uppleva känslorna.


I ISTDP försöker terapeuten hjälpa klienten att bli medveten om och identifiera de försvar som hindrar hen från att kunna uppleva sina känslor och för att detta skall vara möjligt är det viktigt att terapeuten fokuserar på att skapa en nära och förtroendefull relation i terapin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg