fredag 10 mars 2017

Hsp sjukdom

Högkänslighet brukar förkortas HSP (highly sensitive person). Man räknar med att – av befolkningen är HSP. Det är medfött och finns även hos djur. Hjärnan hos en individ som är högkänslig fungerar delvis annorlunda än hos majoriteten.


HSP -personer löper större risk att drabbas av psykisk ohälsa. Nej, hur vi mår mentalt är beroende av gener och omgivning, och högkänsliga människor är inte mer utsatta än andra.

Tvärtoi en stabil miljö kan hsp -personer till och med vara mer resistenta, eftersom de har bättre tillgång till och större förståelse för sina inre känslor. Henoch-Schönleins purpura ( HSP ) är en sjukdom som oftast drabbar pojkar men också flickor 3-år, men även andra. HSP ger karakteristiska utslag i form av röda fläckar i olika storlekar på ben, skinkor, som kan klia.


Dessa hudblödningar ses hos alla. Det finns även en så kallad recessiv form av sjukdomen. I ett distrikt i Norge, med miljoner invånare, har förekomsten av HSP undersökts. Den dominanta formen av HSP finns där i släkter med 1individer.


Tanken med den här webbsidan är att informera om just högkänslighet.

HSP förekommer främst hos barn i åldern fyra till tio år men även vuxna och ungdomar kan få det i undantagsfall. Sjukdomen är vanligare hos pojkar än hos flickor och uppkommer ofta efter en förkylningsinfektion. HSP är vanligare höst- och vintertid. HSP , eller högkänslighet, kan göra dig blyg och extra känslig för kritik. Men det innebär också att du är fantastiskt empatisk och inkännande.


Mellan till procent av alla människor anses vara”högkänsliga”. Information om högsensitiva personer eller HSP ”Highly sensitive person” TV-inslag, texter, litteraturhänvisningar och ett HSP – test. Högsensitiva personer har ett rikt inre liv.


Några få intryck kan starta en hel film på den sensitivas inre bildskärm. Gör testet online och få svar direkt. Många undrar över varför de inte mår bra och om det beror på känslighet. Henoch-Schönlein purpura ( HSP ) är en sjukdom som gör att små blodkärl blivit inflammerade och läcker blod.


Som att vara introvert eller extrovert. Som jag beskriver under Sensory på min hemsida, så kan det vara både en fördel och ett handikapp, beoende på situation. Musikern Ronnie Åström är en av dem, i denna intervju med Kurera berättar Ronnie hur han lärt sig handskas med känsligheten. Andra kan lätt uppfatta en HSP som pjoskig, överkänslig eller osällskaplig eftersom han eller hon fortare blir trött och ofta lämnar sällskapet före de flesta andra.


Den är dubbelt så vanlig hos pojkar som hos flickor. Förekomsten är likartad oberoende av geografisk och etnisk tillhörighet.

De flesta sjukdomsfallen i Europa och på norra halvklotet inträffar på vintern men några fall ses också på hösten och. Henoch Schönleins purpura ( HSP ) är en leukocytoclastisk småkärlsvaskulit med akut insjuknande och oftast ett gynnsamt förlopp med spontan utläkning inom ca veckor. Asperger är en diagnos - ett funktionshinder.


Oftast passar det mesta in när man gör tester på nätet och läser om olika sjukdomar etc men i nästan alla fall går det att utreda till VAD EXAKT du lider av. Om du går till en expert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg