tisdag 21 mars 2017

Anmäla pension till arbetsgivaren

På pensionsportalen minPension kan du som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela din pension och göra pensionsprognoser. Verksamheten drivs och finansieras till hälften av staten, till hälften av pensionsbolagen. Det gör minPension till en neutral och oberoende webbportal som är kostnadsfri för dig som användare. Du kan dela upp din tjänstepension i högst tre delar och på så sätt ta ut den i olika takt, till exempel först på procent, sedan procent under en påföljande period och därefter hela tjänstepensionen.


Om du fortsätter arbeta, kan du fram till års ålder fortsätta att tjäna in pension på den delen som du arbetar. När du för första gången anställer någon ska du registreras som arbetsgivare.

Du behöver vara arbetsgivare om du ska betala ut ersättning för arbete till en betalningsmottagare som inte är godkänd för F-skatt. Det innebär att du kan vara arbetsgivare för både anställda, uppdragstagare och näringsidkare. Bifoga sammanställningen Dina anställningsuppgifter om den anställda har någon komplettering. Så snart vi är klara skickar vi ett beslut både till dig och den anställda.


Vi ser också till att den anställde nu tas bort från fakturan. Påminn gärna den anställde om att han eller hon måste kontakta Pensionsmyndigheten för att få den allmänna pensionen utbetald. Den kommer inte med automatik. Hon måste nu arbeta hela februari, mars och april innan hon anmäls till ITP 2.

Arbetsgivaren anmäler in henne i början av maj och att anställningen gäller retroaktivt från den januari. För att fatta beslut om när du ska gå i pension är det viktigt att känna till de bestämmelser som gäller för de olika pensionerna. Från år kan du plocka ut din allmänna pension. Vill du jobba länge kan du, utan att diskutera saken med arbetsgivaren , stanna tills du fyller 67.


Pensionen består oftast av tre delar – allmän pension , tjänstepension och eventuellt eget sparande. Vissa delar kan du påverka själv. Vad som påverkar och hur just din pension ser ut kan du ta reda på här.


Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för dig som har låg pension. Du kan ha rätt till bostadstillägg om du bor i Sverige, är över år och tar ut hela din allmänna pension inklusive premiepension. Du kan ansöka oavsett om du hyr eller äger din bosta och även om du har förmögenhet. Information från Försäkringskassan, för dig som är arbetsgivare Vi använder cookies på forsakringskassan.


För att kunna använda Mina sidor behöver du acceptera cookies. Du måste anmäla till din arbetsgivare att du har anspråk på företrädesrätten. Företrädesrätten till återanställning finns i lagen om anställningsskydd (LAS).


När arbetstagaren söker pension eller yrkesinriktad rehabilitering. När din arbetstagare ska söka pension eller yrkesinriktad rehabilitering, diskutera då följande ändringar tillsammans. Arbetsgivaren ska också anmäla anställningens slutdag till Keva eller lämna in blanketter om personens arbete till Keva.

Pensionsavtalen är i huvudsak likalydande och innebär att en viss procent av den anställdes lönesumma betalas in till en förvaltare som den anställde själv väljer. Storleken på den slutliga pensionen avgörs sedan av förvaltarens avgifter, avkastningen på kapitalet och om man valt ett efterlevandeskydd eller inte. Den allmänna pensionen från år minskar, eftersom det inte görs någon mer inbetalning.


Du kan också göra egna prognoser för att se hur din pension förändras om du till exempel väljer olika pensionsåldrar. Om du har nära till pensionen kan du anmäla dig till pensionsträffar som arrangeras över hela landet. Sedan är det hos Pensionsmyndigheten du ansöker om uttag av den allmänna pensionen och om eventuellt bostadsbidrag. Om det gäller ett felaktig uppsägning går det sällan till domstol.


Man träffas några gånger med sina advokater och kommer till sist fram till en förlikning, dvs en summa pengar som ersättning. Att gå till domstol tar ti är riskablet och man vet aldrig hur det slutar. Om din arbetsplats har kollektivavtal betalar arbetsgivaren in till din tjänstepension varje månad.


Har du en annan tjänstepensionslösning kan det vara bra att ta reda på hur mycket som sätts in till din framtida pension. Logga in på Mina sidor för att se en prognos över hela din pension och hur stor den kan bli. När Lena upptäckte att företaget inte hade betalat in de utlovade premierna till hennes tjänstepension vågade hon inte ta upp det med arbetsgivaren.


Men sedan Unionen stämt bolaget i tingsrätten kan hon nu få de pengar som arbetsgivaren skulle ha betalat till pensionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg