torsdag 16 mars 2017

Arvsrätt sambo med gemensamma barn

Vi reder ut begreppen om arvsrätt. Viktigt att ha koll för dig som sambo. Skriv testamente enkelt online!


Arvsrätt sambo med gemensamma barn

En sambo däremot ärver inte, och har heller inte den fria förfoganderätten över barnens arv. Däremot så länge de gemensamma barnen är omyndiga så förvaltar som huvudregel den efterlevande sambon barnets egendom i egenskap av förmyndare för barnet. Makarnas gemensamma barn har rätt till arv om de överlever den efterlevande föräldern.


Den efterlevande maken får då kvarlåtenskapen med fri förfoganderätt. Det betyder att maken får göra vad han eller hon vill med egendomen under sin livstid - även förbruka den helt och hållet - men inte bestämma över den genom testamente. Exempel: Per har två barn sedan ett tidigare förhållande och ett gemensamt barn med sin sambo Lisa. Han testamenterar bort hela sitt arv till sin sambo Lisa. Rätten till arv har genom tiderna främst baserats på blodsband men även senare motiverats av sociala och ekonomiska band mellan en avliden och dess arvingar.


Kloka tips för dig som är sambo – med eller utan barn Att vara sambo är vanligt i Sverige, men inte helt okomplicerat om någon av er skulle gå bort. Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB, ger bästa råden kring hur du tar hand om dig och familjen. Som framgår har en sambo enligt den allmänna arvsordningen inte vid något tillfälle arvsrätt efter sin avlidne sambo. Här följer ett mycket enkelt exempel för att illustrera hur reglerna är utformade: Ex. Anna och Bernard är sambor.


De har inte några gemensamma barn men Bernard har en dotter, Christel, från ett tidigare förhållande. Barn till den avlidne som inte var gemensamma barn , så kallade särkullbarn, har rätt till sitt arv med en gång. Om barnet eller barnen däremot avstår arvet för den kvarlevandes skull så har de rätt till att ärva denne på samma sätt som gäller för gemensamma barn. Om den avlidnes barn inte är kvar i livet eller om de avskriver sig. Oavsett i vilket skede i livet du befinner dig finns det anledning att fundera över vem som tar över de tillgångar du lämnar efter dig när du avlider.


För sambor är det i arvssammanhang ingen skillnad på om ni har särkullbarn eller gemensamma barn - sambor ärver aldrig varandra. Om du vill att din sambo ska få del av ditt arv måste du skriva ett testamente. Lena och Kim har varit sambor i år. Plötsligt avlider Kim.


Enligt lag ärver sambor aldrig varandra. Det spelar alltså ingen roll hur länge de har varit tillsammans eller att de har gemensamma barn. I lagens mening är det i princip ingen skillnad på att vara ensamstående eller sambo när det gäller arv. Gemensamma barn kan också åberopa laglottsregler om föräldern testamenterat till annan med så stort belopp att det har inkräktat på laglotten.


Med bröstarvinge menas i princip ”biologiska barn ”. Faktum är att inte ens makar har någon absolut arvsrätt när de endast har icke gemensamma barn. Har de gemensamt barn jämställs de ned gifta vid beskattningen med. De sambeskattas om de hade gemensamt barn vid utgången av året före inkomståret och sammanlevt under större delen av inkomståret.


Se vidare sambeskattning. Avtal som kan ge avdragsrätt för. I ett testamente kan föräldern be särkullbarnet att vänta med att ta ut sitt arv tills en efterlevande maka eller maka avlidit, säger Monika Selvin. Särkullbarnet blir därmed efterarvinge på samma sätt som de gemensamma barnen. Som sambo måste man skriva testamente för att överhuvudtaget ärva varandra.


Arvsrätt sambo med gemensamma barn

Det gör ingen skillnad om man har gemensamma barn – utan testamente är det barnen som ärver. Ett gemensamt barn som är över år kan godkänna ett testamente där barnet inte får något arv förrän den andre föräldern avlider. Teckna en livförsäkring om kapital behövs för att lösa ut barnens del av arvet. Kontrollera om ni behöver skriva ett samboavtal. Se till att det blir så rättvist som möjligt för både gemensamma och icke gemensamma barn.


Låt säga att min sambo avlider och vi inte har använt dessa pengar. I sambolagen finner du information om hur det går till med sambornas egendom. Man räknas som sambo enligt lagen när två personer som är ett par flyttar ihop med varandra.


Tanken bakom sambolagens form är att båda samborna har samma rätt till samboegendomen oavsätt vem av dem som är ägaren. Sambolagen bostad och bohang.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg