torsdag 30 mars 2017

Poltava slaget

Under slaget besegrades Karl XII:s svenska fältarmé av ryssarna som leddes av tsar Peter den store (Peter I). Efter slaget lämnade Karl XII den slagna armén och begav sig av mot Turkiet (osmanska riket). Karolinernas dagböcker ger en fasansfull inblick i allt som gick fel när Karl XII styrde mot Ryssland och det svenska stormaktsväldets undergång.


Svenska uniformer i slaget vid Poltava. Striderna vid redutterna Roos försvunna bataljoner.

Ryska uniformer i slaget vid Poltava. Arméernas slagordning i slaget vid Poltava. Källornas uppgifter om hur arméerna ställde upp sig i slaget vid Poltava. Slaget vid floden Düna.


Den svenska armén under Karl XII besegrade den polsk-sachsiska armén under general fältmarskalken Adam Heinrich von Steinau. Vissa frågor är dock mer frekventa än andra, vilket antagligen vittnar om ett stort folkligt intresse. Och då kan det vara på sin plats med ett försök till svar.

Filmen följer två landsflyktiga fransmän som ska agera som observatörer på var sin sida i det stora nordiska kriget som ett straff av Ludvig XIV efter att de har duellerat. Peter I av Russland vann over Karl XII av Sverige og eit av dei mest kjende slaga i den store nordiske krigen. Hur gick det till när Karl XII:s svenska fältarmé besegrades av ryssarna som leddes av tsar. I slutet av slaget håller svenskarna konstigt nog på att vinna och då tar Peter den store själv kommandot och rider till anfall och driver svenskarna till, hör och häpna, ordnad reträtt.


Skall man skratta eller gråta? Triumftåget mot Moskva har gått i baklås, och den ryska armén under tsar Peter står endast en halvmil bort. Poltava var bas för ett framstående kossackregemente.


Artikel i tidningen Populär Historia där Anna Larsdotter berättar om slaget vid Poltava. Kung Louis XIV av Frankrike skickar två hetlevrade duellister i exil. En av dem hamnar i Ryssland hos Peter den Stores hov och den andre hamnar i Sverige hos Kung Karl XII.


Efter äventyr, intriger och romantiska eskapader hamnar de till sist på slagsfältet och får uppleva slaget vid Poltava. Bakom utställningen, som bland annat innefattar en detaljerad modell av slaget , står Strängnäsbon Christer Pettersson. I tio års tid har Christer Pettersson arbetat med sin modell av slaget vid Poltava.


Directed by Oleg Ryaskov. With Dmitriy Miller, Aleksandr Bukharov, Kseniya Knyazeva, Valeriy Malikov.

At the beginning of the 18th century, king of France exiles two. Dybbøl blev en slaktbänk där tusentals danskar fick offra liv och lem. Det finns inga användarrecensioner ännu. Hello friends, I propose You visit place of Battle of Poltawa - the Gratest Battle in Europe in 18th centuary, the most. Det glädjande svaret är ja.


Många gick under av svält och hårt arbete. Den ryska armén var numerärt överlägsen den svenska och slaget slutade med ett förkrossande svenskt nederlag. Just Watch Prisjakt Vodeville. Karl XII var skadad i foten och kunde inte föra befäl, men trots detta skulle det planerade anfallet mot ryssarna genomföras. Den hårt slitna svenska armén på ca 20.


Den april intog man ett kloster som fanns på en höjd strax norr om staden. Samtidigt spärrades staden av från omvärlden. Fritid för egna strövtåg innan tågets avgång 20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg