tisdag 22 oktober 2019

Vem får lägenheten vid separation

Vem får lägenheten vid separation

Men det finns undantag. Vem som får bo kvar efter en bodelning vid skilsmässa, separation och dödsfall är inte enbart en hyresrättslig fråga, utan även familjerättsliga regler spelar in. Hyresvärden måste exempelvis acceptera en hyresgäst som fått sig kontraktet tilldelat efter en bodelning eller när hyrestagaren avlidit. Vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Jag har två frågor gällande sambolagen. Ponera att min flickvän flyttar in i min bostadsrätt som jag äger sedan ett år och som är inköpt för eget boende.


Om vi senare skulle få barn, vem har rätt till lägenheten vid en eventuell separation ? Den av er som bäst behöver bostaden har rätt att få den vid en bodelning förutsatt att ett sådant övertagande är skäligt, SL § st. Det är mycket svårt att få ett hyreskontrakt i staden och varken Carin eller Alisa har råd att köpa en lägenhet. Vem får ta över kontraktet, som står i bådas namn?


Så säger lagen: När sambor som skaffat bostad tillsammans separerar gäller som vid skilsmässa att den som bäst behöver lägenheten får bo kvar. En bodelning är en handling där det framgår att de samboende kommit överens om vem som tilldelats lägenheten. Min partner äger lägenheten som vi bor i. Hen köpte den efter att vi träffats och vi har alltid bott i bostaden båda två. Nu ska vi separera och ingen av oss har någon bostad att flytta till.


Vi har en gemensam son och jag har även en dotter från ett tidigare förhållande som jag har ensam. Observera dock att lägenheten måste ha varit just gemensam. Detta innebär förenklat att båda makarna ska ha bott tillsammans i lägenheten. Frågan blir då hur man bedömer vem som har störst behov av att behålla lägenheten vid en skilsmässa. Man kan beakta om den ena maken kan hyra en annan lägenhet eller på annat sätt skaffa ny.


Undvik fällorna vid separation. En separation är aldrig lätt och även juridiken kring den kan verka snårig. Hur delar man upp egendomen? Vad händer med era lån och vem har rätt till vad?


Här reder vi ut vad som gäller. Ett formellt skriftligt bodelningsavtal krävs för att bodelningen ska vara giltig. Om en part äger en bostad innan samboskapet påbörjades kan den andra parten alltså inte hävda sig ha rätt till halva lägenheten vid en separation. Om man som par köper en lägenhet , oavsett vem som betalar hur mycket, har båda rätt till lägenheten om samboskapet upphör. Han sa att jag fick inte stå på den nya lgh för hyresbolaget.


Om det är ett hus eller stor lägenhet kan ni försöka möblera om och få varsin del med separata rum. Det är inte en perfekt lösning, men om det är möjligt kan det ge er chansen att hitta bostaden ni söker efter. Statistik från Statistiska centralbyrån visar att fler kvinnor än män väljer hyresrätt vid separation. Parter som är oense om vem som ska få bo kvar i lägenheten löser sin tvist genom att båda eller endera parten vänder sig till en bodelningsförrättare vid tingsrätten. De bestämmelser som gäller mellan sambor eller makar vid separation finns reglerat i lagen.


Det är alltså inte KBAB som hyresvärd som avgör. Förhållandet började dock knaka rejält i fogarna efter några månader, men han vågar inte göra slut av rädsla för att bli bostadslös. Båda jobbar i samma stad som bostaden.


Hon har ekonomisk möjlighet att lägga en handpenning på annan bosta det har inte han. Regler om separation Med en separation menas att ett par som lever tillsammans som sambor flyttar isär. Andra exempel på när ett samboskap upphör är om samborna gifter sig eller någon av personerna dör. Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger va vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation. Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.


Du ärver inte din sambo. Vid samarbetssamtalen pratar ni om konkreta frågor som har med vårdna boende, umgänge och försörjning att göra. Ni kan till exempel få hjälp med att lägga upp ett schema för växelvis boende.


Samarbetssamtalen kan leda fram till muntliga överenskommelser eller skriftliga avtal, om någon begär det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg