tisdag 15 oktober 2019

Sambolagen bodelning lösöre

Bodelning enligt sambolagen inkluderar sambors gemensamma bostad och bohag som förvärvats för gemensam användning, § SamboL. En bodelning blir aktuell om någon av samborna avlider eller vid en separation. Väljer samborna att gifta sig ska ingen bodelning ske, då övertas reglerna i sambolagen av vad som föreskrivs i äktenskapsbalken. Utgångspunkten för bodelningen är att samborna ska dela lika på den så kallade samboegendomen.


Det betyder att bohag som samborna haft innan det blev aktuellt att flytta ihop inte ska ingå i en eventuell bodelning. Däremot ska sådant bohag som anskaffats inför och under samboförhållandet vara samboegendom.

Med gemensamt bohag menas möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Med samboegendom avses enligt sambolagen ”sambors gemensamma bostad och bohag om egendomen förvärvats för gemensam användning”. Med sambors gemensamma bohag avses möbler, hushållsmaskiner och annat inre lösöre som är avsett för det gemensamma hemmet. Bohag är möbler och lösöre som finns inne i bostaden. Givetvis finns det annat som ni kanske äger gemensamt i ert samboförhållande.


Sådan egendom äger ni då med samägande och den egendomen ska inte ingå i en bodelning enligt sambolagen. Efter det att din bror går bort kommer det ske en bodelning där båda sambornas egendom kommer vara med. Det är sambolagen som reglerar detta.


Detta innebär att om sambon begär bodelning så kommer den gemensamma samboegendomen delas lika mellan din brors sambo och broderns dödsbo.

Bodelning När ett samboförhållande upphör av annat skäl än att samborna ingår äktenskap med varandra, ska på begäran av någon av samborna samboegendomen fördelas mellan dem genom bodelning. Bodelningen ska göras med utgångspunkt i egendomsförhållandena den dag då samboförhållandet upphörde (se § sambolagen ). Det gäller både för gemensam bostad och bohag och andra saker som faller utanför sambolagen. Har samborna kommit överens om hur fördelningen ska vara vid en separation behöver inte någon formell bodelning göras utan de kan dela upp sakerna som de vill.


Hur redogöra för lösöre vid bodelning ? Hur detaljerad ska man vara när man redogör för lösöre vid en bodelning. Jag och min fru har bestämt oss för att skilja oss. Vi är fortfarande mycket goda vänner, och vill i möjligaste mån förbli det. Vi är båda måna om att bodelningen ska vara juste och rättvis. Frågan är hur vi ska tänka när vi ska fördela lösöre.


Jättesvårt att objektivt värdera varje pryl. Bodelningen utgår ifrån vad som är att anse som samboegendom, eftersom det endast är samboegendom som ingår i en bodelning enligt sambolagen § 8. Vad räknar man med vid en bodelning i form av lösöre – inventarium, möbler, verktyg, instrument m. Det pratas om en ”dold skatt” – vad innebär det? Reglerna för bodelning är olika beroende på anledning till upplösningen och vilken sorts förhållande parterna har haft. Så går en bodelning till. Rent praktiskt börjar bodelningen med att en av parterna säger att den vill att en sådan ska utföras.


Om Sara vill åberopa sambolagen bör hon skriftligt begära bodelning , skicka brevet med mottagningsbevis och spara en kopia. Om Jompa fortsätter vägra kan Sara begära att tingsrätten förordar en bodelningsförrättare.

Mer än bara juridiska dokument. Om bodelningen har lett till att en fastighet har delats så att samborna har fått skilda andelar utan att villkor om utbrytning har ställts upp i bodelningshandlingen, innehar de fastigheten med samäganderätt. I den mån bodelningen i andra fall innebär att en del av en fastighet kommer i en särskild ägares hand är bodelningen utan verkan. För dig som är sambo gäller sambolagen. Då är det bara den gemensamma bostaden och det bohag som ni har införskaffat för gemensamt bruk som ska delas upp.


Sambor kan ansöka om att tingsrätten ska utse en bodelningsförrättare eller väcka talan om att få ta över en gemensam bostad som inte ska ingå i en bodelning. Mellan sambor gäller sambolagen. Denna lag kan dock avtalas bort och samboavtal upprättas mellan samborna om att bodelning inte skall ske eller att viss egendom inte ska ingå i bodelningen.


Om samboavtal inte upprättas gäller att bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning skall ingå i bodelning mellan samborna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg