fredag 25 oktober 2019

Underhållsstöd ensamstående

När du får underhållsstöd måste den andra föräldern betala tillbaka hela eller delar av underhållsstödet till Försäkringskassan. Hör av dig om din situation ändras. Anmäl till oss om något som kan påverka ditt underhållsstöd ändras, till exempel om. Det här är viktigt inte minst för många ensamstående kvinnor med låga inkomster, säger socialminister Annika Strandhäll.


Underhållsstöd ensamstående

Underhållsstödet höjs med 1kronor för ensamstående föräldrar med barn i åldrarna 11–år. Föräldrar med barn i åldersgruppen 15–år får en höjning på 3kronor. Garantinivån inom sjuk- och aktivitetsersättningen höjs med cirka 3kronor per månad. För barn mellan och år höjs stödet med 1kronor och för barn mellan och år med 3kronor. Ja, man har rätt till underhållsstöd även vid insemination.


Kravet för underhållsstöd är att den som söker är vårdnadshavare samt att barnet bor och är folkbokfört tillsammans med föräldern. Rätten till underhållsstöd finns månaden efter den månad barnet är fött. MEN, jag frågade vid ett tillfälle en kvinna på Försäkringskassan om jag fortfarande - trots att jag inseminerat mig som ensamstående - hade rätt till det lägsta underhållsstödet utöver barnbidraget till mitt barn. Om underhållsbidraget varit för lågt kan den ensamstående föräldern få en klumpsumma retroaktivt för tre år tillbaka på den summan som inte betalats.


Detta kan ofta röra sig om mycket pengar. Behöver man juridisk hjälp för att komma överens om underhållsbidraget så kan man få hjälp med rättegångskostnaderna via. Information för dig som har barn men inte lever ihop med den andra föräldern.


Om underhållsbidrag, beräkning av underhållsbidrag, underhållsstöd , personligt webbmöte, samarbetssamtal och saker som kan vara bra att veta om du separerar eller är ensamstående med barn. Detta blir tredje gången under mandatperioden som underhållsstödet höjs. Läs också: Så mycket kostar din fyraåring! FPA kan betala underhållsstöd i situationer där ett barns föräldrar har separerat och den underhållsskyldiga föräldern inte svarar för underhållet av barnet eller om underhållsbidraget är lägre än underhållsstödet.


Underhållsstöd ensamstående

Mycket positivt tycker. Barns behov varierar i olika åldrar. Läs mer om reglerna och kriterierna kring fullt underhållsstöd , utfyllnadsbidrag och inkomstprövat underhållsstöd vid växelvis boende.


Ensamstående föräldrar får ökat underhållsstöd I en artikel i Aftonbladet går det att läsa vad Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson, Ulla Andersson, säger. Hon menar att de som redan är privilegierade i samhället har varit prioriterade i politiska frågor, med till exempel RUT och slopad förmögenhetsskatt. Föräldern som försörjer barnen kan få stödet fram till barnet fyllt år.


När har du som förälder till barnet rätt till underhållsstöd ? Om du är föräldern som bor med barnet kan du ansöka om underhållsstöd för barnet om följande är uppfyllt: Du har vårdnad för barnet. Barnet är folkbokfört på din adress i Sverige (Måste vara bosatt i Sverige). ASP Bladet har tagit del av lagändringarna och synpunkter från bland andra Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstads kommun. Från första juli nästa år höjs beloppet med 1kronor för barn mellan och år och 3kronor för barn mellan och år, skriver Aftonbladet.


Regeringen och Vänsterpartiet är överens – ensamstående föräldrar ska få höjt underhållsstöd. Jag sökte den information som gick att tillgå och jag blir riktigt förvåna när jag ser, svart på vitt, hur oerhört lite underhållsstödet för ensamstående föräldrar har höjts på så många år. Tanken är väl att föräldrar ska dela på det ekonomiska ansvaret för sina barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg