måndag 28 oktober 2019

Schizofreni medicin

Läkemedel vid schizofreni och andra psykossjukdomar. Behandling vid psykoser består bland annat av antipsykotiska läkemedel och läkemedel mot sömnsvårigheter. Syftet med behandlingen är att lindra symtomen, och samtidigt minska risken för nya psykoser.


Här samlar vi våra nyheter om schizofreni. Vi har också ett nyhetsbrev som heter Dagens Medicin Psykiatri för dig som alltid vill vara uppdaterad.

Kroppsliga sjukdomar och schizofreni Utöver samsjuklighet mellan schizofreni och andra psykiatriska syndrom finns det också en ökad risk att vid schizofreni drabbas av kroppsliga sjudomar i högre omfattning än befolkningen i övrigt. För ett 30-tal år sedan var risken stor att schizofrena patienter insjuknade i infektionssjukdomar som TBC. Detta innebär att du måste fortsätta med medicineringen även när du börjar må bättre. En av de vanligaste anledningarna till att personer får återfall efter en framgångsrik behandling är att de slutar ta sin medicin på rätt sätt.


Schizofreni Definition. Orsak(-er) I det stora hela okänd. I det individuella fallet kan man oftast ej förstå vad som orsakat insjuknandet.

Man kan notera en obalans i hjärnans signalsubstanser, bl a. Inte ovanligt att första symtomet på en schizofreni är en depression. Prodromalsymtom till schizofreni är ofta en depression som bryter ut 1–år innan psykosen. Minst två av följande kriterier under period av minst en månad (Enligt DSM – IV): Vanföreställningar (om bisarra räcker detta som enda kriterium). Olika läkemedel har olika syften vid behandling av schizofreni och det är viktigt med följsamhet till behandlingen, det vill säga att kontinuerligt ta sin medicin , något som också kan vara nödvändigt för anhöriga att vara delaktiga i då medicinen många gånger lindrar och förebygger återinsjuknande. Flera av de gener man funnit vid schizofreni har förmågan att öka aktiviteten i de signaleringsvägar som leder till att vissa cytokiner produceras i överskott.


Många av de gener som är förändrade vid schizofreni uttrycks i vävnad som spelar en viktig roll för vårt immunsystem. Vid en psykos upplever du verkligheten annorlunda, och har vanföreställningar eller hallucinationer. Med tidig behandling och stöd kan du ofta återhämta dig och få en fungerande vardag. Zink- och magnesiumvärdena förbättras av antipsykotisk medicin. Att schizofrenin skulle uppkomma till följd av bristsjukdomarna, och inte tvärt om, är en kontroversiell ståndpunkt.


Den i särklass vanligaste psykosen med påtaglig inverkan på tankar, känslor och betende. För Ingmar och resten av familjen har det varit en tuff resa som de trots allt gått stärkta ur. Skillnaderna i behandling av schizofreni varierade länge alldeles för mycket mellan olika delar av landet.


Det tog nästan tjugo år från att Ingmars son fick diagnosen schizofreni till att han fick medicin som verkligen hjälpte honom. Den bilden ger Leif Lindström, läkare och professor emeritus, som har lett arbetet.

Det har varit lite politik i det här tidigare, att man tyckt att de här nyare läkemedlen har varit lite för dyra, säger han till Dagens Medicin. Många med schizofreni slarvar med sin medicin. En fjärdedel av alla med schizofreni följer inte läkemedelsordinationen. Detta ökar lidandet för individen men också samhällets totala kostnader för sjukdomar. Den som har schizofreni kan få hörselhallucinationer, vanföreställningar och förändrad verklighetsuppfattning.


Varför vissa personer insjuknar i schizofreni är fortfarande oklart. Man vet dock att den största riskfaktorn är ärftlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg