onsdag 23 oktober 2019

Schizofreni barn

I efterhand ser många tillbaka och kan peka på ovanliga beteenden långt innan diagnosen schizofreni ställdes. Men då var det ingen som insåg att någonting var fel. Ibland kan tidiga tecken på schizofreni misstas för tecken på normalt tonårsbeteende, drogmissbruk eller bara ren lättja, arrogans eller motsträvighet. Dina närstående kan ofta vara delaktiga i din återhämtning, om du vill det.


Barn ska däremot inte ha ansvar för någon del av din återhämtning. Vi har stängt under jul och nyår.

Välkomemn tillbaka januari. Mejla namn, adress och ålder till Källan. Dessutom innebär schizofreni ofta samsjuklighet med somatiska sjukdomar. Det är viktigt med en tidig diagnos, speciellt under dessa stadier. Låt inte symptomen bli värre innan du uppsöker en specialist, för då kommer den negativa effekten att bli betydligt större och man kommer inte kunna uppnå lika stora förbättringar.


Flera föräldrar berättade hur deras barn , mycket plötsligt, slutade sitt jobb eller gav upp sin utbildning. Han sa upp sig på sitt arbete, och kom hem, och gick helt enkelt och la sig. Vi förstod ju att något var fel, men visste ju inte vad det kunde vara.

Vi lät honom vila sig. Vi visste inte vad schizofreni var. Som en reaktion mot detta har det kommit en hel del forskning kring hur människor faktiskt tillfrisknar från sådana problem.


Detta är läkemedel som blockerar effekten av signalämnet dopamin i hjärnan. På grund av denna gemensamma verkan betraktade man tidigare schizofreni som en följd av överaktiv dopaminproduktion i hjärnan. Nyare undersökningar tyder på att patienter med schizofreni har en ökad aktivitet endast i några av hjärnans signalvägar för. Ganska säkert är att schizofreni har en etiologi som är både ärftlig (genetisk) och miljömässig. Utan speciella ärftliga förutsättningar riskerar man troligtvis inte heller att drabbas av schizofreni , och man kan se det som ett samspel mellan av och miljö.


Symtom på schizofreni påverkar hur man tänker, känner och beter sig. Läkarna delar in dem i tre kategorier: Positiva symtom – som att se, höra, lukta eller smaka saker som inte finns och vanföreställningar av t. Kan barn drabbas av schizofreni ? Behandlingen ser ungefär likadan ut oavsett ålder. Sjukdomen innebär perioder av symtom som vanföreställningar, hallucinationer och inåtvändhet. Personer med schizofreni kan få kognitiva funktionsnedsättningar som svårigheter med minne, uppmärksamhet och planering.


Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd innehåller rekommendationer om insatser vid insjuknande i psykos. Psykos är ett framträdande drag vid schizofreni men kan periodvis vara frånvarande, speciellt om personen medicinerar med antipsykotiska läkemedel. Denna beteckning används för att beskriva en personlighetsstörning med symtom som till viss del liknar schizofreni.


Om man får en psykos är det vanligt att få hörselhallucinationer.

Man kan också ha lukt-, känsel-, syn eller smakhallucinationer. Psykossymtom av varierande svårighetsgrad förekommer vid alla psykossjukdomar. Frekvens Förekomsten av schizofreni i befolkningen är 0. Schizofreni är den psykossjukdom som har undersökts mest av vetenskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg