fredag 23 augusti 2019

Skilsmässa små barn

Barn kan till exempel få besvär med mat och sömn, det kan bland annat vara att ha svårt att somna och att inte vilja äta. Barn kan bli väldigt klängiga och behöva mycket närhet, som om de vore yngre än vad de är. En del barn blir arga.


Barn kan vilja vara ifred från familjen, eller göra sådant som familjen inte är med i. Hur påverkas små barn av en separation eller skilsmässa.

Ulla Hedvåg har gjort en teoretisk studie som försökt att kartlägga hur barn och föräldrars separation påverkar barnet. Stöd för barn i skilsmässa. Vissa kommuner erbjuder även stöd för barn som är med om skilsmässa.


En vanlig stödform är grupper för barn där barnet får träffa andra barn med liknande erfarenheter. De som arbetar på familjerätten brukar vara väl insatta i vilket stöd det finns för barn i just din kommun. Skilsmässa eller separation: ”Fokusera på att göra barnet tryggt” Separation och skilsmässa när man har små barn – hur gör man det bra för barnet ? Barnpsykolog Malin Bergström ger konkreta råd utifrån modern svensk forskning.


En vecka för små barn är länge.

Har en kompis som upp till att barnet började ettan bodde mån tis hos mamma, onsdag torsdag fredag hos pappa, lördag söndag måndag tisdag hos mamma och onsdag torsdag fredag lördag söndag hos pappa. Skilsmässan eller separationen i sig är inte det som skadar barn i ett längre perspektiv, utan det är om konflikterna får fortgå och du och din före detta partner exempelvis inte kan vara i samma rum eller ens kommunicera utan att bråka, säger Sara Sanzén som är psykolog på Rädda Barnen och arbetar med barn som lever i. Barn som efter en skilsmässa bor växelvis hos föräldrarna mår nästan lika bra som barn som bor med båda föräldrarna. Och de mår betydligt bättre än de barn som bara ibland träffar en av föräldrarna. Den oro som har funnits för att växelvis boende skulle göra barnen stressade verkar inte stämma.


Föräldrarnas skilsmässa kastar en skugga över resten av barnens liv. Skulle det då vara bättre att hålla ihop – fastän man är olycklig? Det finns ett svar på den frågan: det är inte trevligt. Då kan barnet dra slutsatsen att det är ”jag” som är orsak till att föräldrarna är osams och vill separera. Ofta är det så att du behöver upprepa för små barn att det inte beror på hen att föräldrarna inte vill leva tillsammans längre, att det inte är barnets fel.


Var ska barnet bo vid en separation eller skilsmässa. När föräldrar med barn väljer att separera eller att skiljas är det ofta barnen som hamnar i kläm. Små barn behöver en trygg miljö för att kunna skapa sig en bra grundtrygghet och må bra.


När det gäller små barn är det samtidigt mycket viktigt att vara lyhörd inför barnets reaktioner. Vid en stor förändring, som en skilsmässa , kommer barnet att reagera. Kanske blir barnet mer oroligt och får svårt med separationer, eller så kan humöret, sömnen och aptiten påverkas.

Ur ett barnperespektiv kan en skilsmässa vara traumatisk ur flera aspekter. Dels det oväntade i och omvälvande i att ens föräldrar beslutar sig för att gå skilda vägar, men också för att anknytningen till föräldrarna, så som den varit, bryts. Man skiljs från någon man älskat, eller fortfarande älskar. Mitt i allt finns också praktiska och ibland svåra juridiska frågor som behöver lösas kring bosta ekonomi och kanske barn. I en skilsmässa kan barn reagera med vrede, sorg eller depression.


Om barnet inte får det bättre, när förhållandena blir normala igen, genom att ni pratar om allt, och är öppna för det som händer, kan ni överväga att få en vägledare som kan hjälpa till att förklara hur du ska prata med barnet. Som vuxna mår barn till skilda föräldrar lika bra som jämnåriga där mamma och pappa fort farande är tillsammans. De flesta är i dag till och med nöjda med hur det nya familjelivet har utvecklats, visar en avhandling i barn - och ungdomspsykiatri. Ditt barn ska inte behöva känna att hen måste ta ställning eller hamnar en lojalitetskonflikt mellan sina föräldrar.


Lyssna på barnet – men ta besluten själva. När det kommer till det praktiska, som var barnet ska bo, är det många föräldrar som vill låta sina barn vara med och bestämma om de är tillräckligt gamla. Mitt namn är Andreas och jag är en av initiativtagarna till denna portal. Förutom min egna skilsmässa - en komplicerad med två små barn - jobbar jag dagligen med att hjälpa personer i komplicerade relationer.


Det är även andra personer som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter här på sidan. Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Tingsrätten skickar då ett meddelande om skilsmässan till Skatteverket som registrerar den.


Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg