fredag 30 augusti 2019

Skilsmässa handläggningstid

Skilsmässa handläggningstid

Om man vill veta mer exakt hur lång tid det kommer att ta är det bäst att ringa tingsrätten och fråga vad deras handläggningstid är för tillfället. Att få alla papper korrekt ifyllda möjliggör en snabb skilsmässa. Läs mer om detta på sidan Hur går en skilsmässa till. Man måste även beakta tingsrättens handläggningstid vilken kan vara alltifrån ett par dagar till ett par veckor. Handläggningstiden skiljer sig åt mellan landets tingsrätter.


Hur lång handläggningstiden är beror på den aktuella tingsrättens arbetsbelastning, vilken tidpunkt på året och aktuell personaltillgång. Hur långt tid tar det egentligen att gå igenom med en skilsmässa ? Det finns två faktorer som påverkar tiden för en fulländad skilsmässa. Beroende på hur situationen ser ut kring just er skilsmässa och tingsrättens handläggningstid kan det variera en aning när det kommer till att gå igenom med en skilsmässa. En skilsmässa medför inte att efternamnet automatiskt ändras, utan du behåller det efternamn du hade som gift.


Du kan däremot välja att byta efternamn på flera sätt om du vill det. Nej, han fick inte rätt att yttra sig. Han fick ett papper att skriva på att han tagit emot min ansökan om fullföljd som tingsrätten skickade ut. Eftersom han inte skrev på så ansåg tingsrätten att vi sen var skilda. Båda behöver varken ansöka om eller skriva på fullföljden av skilsmässan , den går igenom i vilket fall som helst.


Skilsmässa handläggningstid

Skilsmässan gäller från den dag domen vinner laga kraft, alltså normalt tre veckor efter domens datum, då tiden för överklagandet har gått ut. Först när skilsmässan vunnit laga kraft kan man gifta om sig på nytt. Januari är tillsammans med veckorna efter sommaren högsäsong för skilsmässor.


När ett par väl beslutat att skilja sig ska man ansöka om skilsmässa hos den tingsrätt paret tillhör. Expertens bästa råd till par som ska gå igenom en skilsmässa är att samarbeta. Att skilja sig i Sverige går snabbt och är relativt okomplicerat. Det första steget är att skicka in en ansökan om skilsmässa till tingsrätten.


Om du vill få hjälp med att göra denna ansökan är du välkommen att klicka här. Tingsrätten upplöser sedan äktenskapet genom dom. Beräkningen är en uppskattning, bara helgfria vardagar räknas som arbetsdagar.


Ansökan om skilsmässa utan blankett. Nu går det att ansöka gemensamt om skilsmässa via e-tjänst. För att kunna använda e-tjänsten måste ni vara överens om att skilja er. Om ni har barn under år behöver ni också vara överens om vårdna boende och umgänge. Ni måste båda ha e-legitimation och ansökningsavgiften är 9kronor.


Skilsmässa : Ett äktenskap upplösas på två sätt – antingen genom att en av makarna avlider eller genom en skilsmässa. En skilsmässa innebär bl a att makarnas rättigheter och skyldigheter gentemot varandra upphör. T ex svarar varje make efter en skilsmässa för sin egen försörjning.


Läs även ” Skilsmässan gjorde mig utfattig – så reste jag mig igen” Innan du väljer att gå igenom en skilsmässa kan det vara bra att resonera kring vad det skulle innebära för dig. Ett krav för att skilsmässan skall kunna verkställas är att kvinnan måste avstå sin rätt till hemgift (mehrieh). Bodelning vid skilsmässa kan ske så fort en ansökan om äktenskapsskillnad lämnats in till tingsrätten.


Bodelning kan även ske under bestående äktenskap och benämns då ofta som äktenskapsbodelning. En bodelning under bestående äktenskap är en frivillig ekonomisk uppgörelse mellan makarna. Underhållsbidrag är pengar som den ena föräldern betalar till den andra föräldern.


Det ska användas till barnets boende, mat och fritidsintressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg