onsdag 3 april 2019

Sambolagen barn

Om samborna inte har barn eller har haft barn måste det finnas starka skäl till att man kan överta en bostad. Den som övertar en bostad ska ersätta den amndra sambon dess värde. Om sambon som avlidit har barn kommer de att ärva med lika delar. Skulle något av barnen gått bort eller avstå sitt arv kommer dess barn att ärva och så vidare.


I sambolagen sägs att om det med hänsyn till längden på förhållandet och sambornas ekonomiska förhållanden samt omständigheter i övrigt är oskäligt att en sambo ska lämna egendom till den andra, i den omfattning som sambolagen stadgar, kan man göra avsteg från detta.

Sambolagen tvingar henne nämligen att sälja det belånade huset, som sambon ägde. Barn ska ärva sin samboförälder direkt. Men barn får inte ärva skulder. Alltså måste skulder lösas = huset måste säljas så att barnen får pengar i handen.


Så fungerar den skyddslag som är till för barnens bästa. Ett samboförhållande kan enligt sambolagen upphöra till följd av dödsfall, separation eller att ett äktenskap ingås. Vad regleras i sambolagen ? Detta är viktigt om man har barn , och extra viktigt om man har särkullbarn, det vill säga barn som inte är gemensamma.

Motsvarande regler som finns för sambor i sambolagen finns för gifta finns i äktenskapsbalken. Egendomsförhållanden mellan gifta regleras mellan makarna genom äktenskapsförord. Om man separerar som sambos, och tidigare hade gemensam vårdnad över sina barn , så fortsätter den gemensamma vårdnaden att gälla.


Det är vårdnadshavarna som beslutar var barnen ska bo efter separationen. Förutsatt att det är du och barnets mamma kan ni komma fram till att barnen ska bo bara hos henne, bara hos dig eller växelvis. Anspråk på att ta över hyres- eller bostadsrätten skall framställas senast ett år efter det att samboförhållandet upphörde. Lämnar sambon bostaden, skall anspråket dock framställas senast tre månader därefter.


En av anledningarna bakom ändringen var att en efterlevande make ansågs ha en mer skyddsvärd ställning i förhållande till gemensamma barn. Teckna en livförsäkring om kapital behövs för att lösa ut barnens del av arvet. Kontrollera om ni behöver skriva ett samboavtal. Se till att det blir så rättvist som möjligt för både gemensamma och icke gemensamma barn. Sambolagen ger utökat skydd om det rör sig om en hyresrätt eller bostadsrätt.


Det kan till exempel handla om att den personen får vårdnaden om barnen. Personen som behåller bostaden måste dock betala hela bostadens värde till den andra. Föds ett barn av en ogift kvinna får hon automatiskt ensam vårdnad av barnet.


Faderskapet kan då exempelvis fastställas antingen genom att modern bekräftar vem som är far till barnet eller genom dom, kap § FB.

För sambor utan några barn är det relativt enkelt, ni kan genom att skriva testamente gå runt arvsordningen och se till att ni ärver varandra. Barnen har nämligen rätt att få ut arvet direkt efter sin förälder när den dör. Sambolagen är tillämplig för alla samboförhållanden som innebär att paret bor i en gemensam bostad.


Vem eventuella barn ska bo med eller vem som har huvudansvaret för barnen. Vem som har svårare att på annan väg skaffa en bosta (ekonomi, tid i bostadskö, nätverk i form av släkt, vänner, kontakter, etc). Man kan avtala om att viss egendom inte skall ingå i en bodelning, men då krävs det ett skriftligt avtal. Avtalet behöver inte registreras eller bevittnas. Barnet kan dock avstå från sin rätt till förmån för den efterlevande maken.


I så fall får barnet rätt till efterarv vid den efterlevande makens död på samma sätt som gemensamma bröstarvingar. I första hand är det den avlidnes bröstarvingar ( barn , barnbarn och så vidare) som ärver. Om den avlidne inte var gift.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.

Populära inlägg